Počeo popis u Makedoniji

Biće popisana sva lica koji žive u Makedoniji, svi državljani koji su u zadnjih 12 meseci u inostranstvu i imaju prebivalište u zemlji (EPA)

U Makedoniji je danas počeo popis stanovništva i trajaće narednih 15 dana, a direktorica Zavoda za statistiku Blagica Novkovska rekla je da je Zavod spreman za ovaj masovni posao.

Biće popisana sva lica koji žive u Makedoniji, svi državljani koji su u zadnjih 12 meseci u inostranstvu i imaju prebivalište u zemlji,  kao i sva domaćinstva i stanovi na teritoriji Republike Makedonije.

Predsjednica državne popisne komisije Vesna Janevska podnijela je u petak, 30. septembra neopozivu ostavku uz ocjenu da statistički podaci iz popisa neće biti pouzdani.

Ona je rekla da se sa kolegama albanske i turske nacionalnosti sukobila “oko suštinskih pitanja, među kojima je vreme koje državljani Makedonije mogu da provedu u inostranstvu, a da i dalje budu u popisu.”

Janevska se usprotivila i odluci da su za popis dovoljne fotokopije ličnih karti ili pasoša, što je, kako je ocijenila, suprotno metodologiji EUROSTAT-a i suprotno Zakonu.

Ostavku je podnio i zamjenik popisne komisije Abdulmenaf Bedžeti koji je smatrao da se moraju popisivati i građani koji su van države više od 12 mjeseci, a što odgovara velikoj dijaspori Albanaca iz Makedonije, kao i to da stanovništvo može popisivati i sa fotokopijama ličnih karti i pasoša.

Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Vlada je izabrala novo rukovodstvo državne popisne komisije, koju čine uglavnom ljudi bliski rukovodstvu vladajuće VMRO DPMNE i Demokratskoj Uniji za Integracije (DUI).

Prema zadnjem popisu koji je sproveden 2002. godine u Makedoniji je bilo ukupno 2.022.547 stanovnika od kojih 506.083 odnosno 25 odsto su bili Albanci. Popis će nadgledati predstavnici EUROSTAT-a.

Izvor: Agencije