Albanski bojkot popisa stanovništva u Srbiji

Građani će na popisu odgovarati na pitanje znaju li koristiti kompjuter (Vlada Republike Srbije)

Albanci i određene bošnjačke skupine bojkotirat će popis stanovništva u Srbiji, u kojem građani nisu obavezni odgovoriti na četiri pitanja: o nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu.

Predstavnici albanske zajednice u Srbiji kao razlog bojkota navode činjenicu da popisni listići nisu na albanskom jeziku. Neki predstavnici Bošnjaka također se protive činjenici da ne postoje popisni listići na bosanskom jeziku, te navode da je dosadašnja praksa pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana stalno krivotvori.

Na popisu će građani prvi put odgovarati kojom vrstom prijevoza idu do posla ili škole. Popisivači će građane pitati i o tome da li znaju koristiti kompjuter.

Novčane kazne

Popis će obaviti oko 40.000 popisivača, koji će do tri puta posjećivati domaćinstva u kojima prvobitno ne nađu nikoga.

Obaveza građana je da odgovore na sva pitanja, izuzev onih o nacionalnosti, jeziku, vjeroispovjesti i socijalnoj integriranosti. Ako neko odbije odgovoriti na neka pitanja ili sudjelovati u popisu, kazna predviđena zakonom iznosi od 200 do 500 eura.

Poslednji popis stanovništva bio je u aprilu 2002. godine.

Bojkot popisa

Kao razlog za bojkot popisa Albanci navode to što popisni listići nisu na albanskom jeziku, nego na srpskom i na ćiriličnom pismu. U Zavodu za statistiku kažu da su listići štampani na srpskom jeziku zbog lakšeg unosa i obrade i da nisu štampani ni na jezicima drugih nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji. 

Predsjednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da su razlozi za bojkot popisa politički, a ne tehnički. U Zavodu za statistiku kažu da su svi albanski popisivači dobili metodološka uputstva na albanskom jeziku. 

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji takođe je odlučilo bojkotirati popis.  

Kao razlog bojkota navodi se kako je dosadašnja praksa pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana stalno krivotvori, da se njihov broj umanjuje i da se izaziva konfuzija pri utvrđivanju nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta.  

Prema navodima vijeća, ipak postoji mogućnost da se odluka o bojkotu promijeni ukoliko obrasci za popis budu štampani na bosanskom jeziku i latiničnim pismom te ako bude obezbjeđena kontrola popisa.

Različiti stavovi

Međutim, druge skupine Bošnjaka pozdravljaju popis stanovništva. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović osudio je poziv na bojkot. 

Resad Hodžić iz Socijaldemokratske partije kaže da ta stranka “jedva čeka popis”. 

“Želimo da se sa pravom cifrom i sa celokupnim brojem, kad se saberu rezultati, pojavimo kao punopravni i normalni građani ove države. Mislim da nas mnogo više ima nego što je to bilo na zadnjem popisu i da jednostavno sada pozivati na bojkot – da je protiv interesa Bošnjaka u ovoj državi”, rekao je Hodžić.

Popis stanovništva podržao je i reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

Izvor: Agencije