Albanci u Preševskoj dolini bojkotovali popis

Popis stanovništva koji je počeo u subotu ujutro, 1. oktobra bojkotovan je u opštini Bujanovac.

U Preševu i Bujanovcu, opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom koji su također pozvani na bojkot, popisivači nisu ulazili u mjesta u kojima žive samo Albanci, već se popis odvija samo u sredinama u kojima živi mješovito albansko-srpsko stanovništvo ili samo Srbi, Romi i pripadnici drugih manjina.

U centru Bujanovca na više mjesta ispisani su grafiti “Bojkot popisa”, a prema riječima predsjednika popisne komisije Bobana Pavlovića popisivači iz te opštine vraćeni su iz albanskih kuća.

Djelimičan bojkot

Predsjednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je agenciji Beta da je razlog za bojkot to što ne postoje dvojezični obrasci za popis.

“Ipak suštinski razlog jeste nemogućnost popisa albanskog stanovništva koji desetak godina privremeno živi na Kosovu odnosno problem azilanata koja se trenutno nalaze u zemljama zapadne Evrope zbog ekonomske situacije i teške situacije u regionu”, rekao je Kamberi.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je u subotu da je poziv Bošnjacima u Srbiji da bojkotuju popis stanovništva, doživio “potpuni fijasko”.

Zamjenik predsjednika Gradske komisije za popis u Novom Pazaru Sulejman Nicević rekao je da popis teče neometano i da nema potvrde da je bilo slučajeva bojkota, prenosi Tanjug.

Ljajić koji je i predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je novinarima u Beogradu da je od subote u osam sati pa do podneva, u Novom Pazaru, jedan građanin odbio da se izjasni na popisu. 

“Građani su time pokazali da su na politički i svaki drugi način zreli”, kazao je Ljajić.

Prema njegovoj ocjeni, na osnovu prva četiri sata je izvjesno da će se većina bošnjačkog stanovništva učestvovati u popisu.

Muftija sandžački Muamer Zukorlić pozvao je prošle nedjelje Bošnjake da bojkotuju popis stanovništva u Srbiji, koji je počeo u subotu i traje do 15. oktobra.

Izvor: Agencije