Talibani protiv odlaska Afganistanki na Olimpijske igre

Međunarodni olimpijski komitet pozvao je u Pariz tim od šest afganistanskih sportista, tri muškarca i tri žene (od čega je njih pet u egzilu), u dogovoru s Afganistanskim olimpijskim komitetom.

Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. augusta (Reuters)
Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. augusta (Reuters)

Talibanska vlada ne priznaje učešće triju žena u afganistanskom timu na Olimpijskim igrama u Parizu, rekao je njen sportski glasnogovornik Atal Mashwani.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je tim od šest afganistanskih sportista, tri muškarca i tri žene, u dogovoru s Afganistanskim olimpijskim komitetom, od kojih je nekoliko članova u egzilu. MOK se o toj temi nije konsultirao s talibanima koji nisu pozvani na Igre.

„Samo tri sportista predstavljaju Afganistan“, rekao je Mashwani za AFP. „U ovom trenutku ženski sport je zaustavljen u Afganistanu. Ako se ženski sport ne igra, kako ove tri žene mogu biti dio reprezentacije?“

Odabrane tri žene i dva muškarca – biciklisti, atletičari i plivači, žive u inozemstvu. Jedini koji boravi u Afganistanu je džudaš.

U bojama starog režima

Mark Adams, glasnogovornik MOK-a, rekao je nedavno da je Afganistanski olimpijski komitet, čiji su predsjednik i generalni sekretar u egzilu, „jedina kontaktna tačka za pripreme i učešće afganistanske reprezentacije“.

Međutim, glavni direktor Afganistanskog olimpijskog komiteta Dad Mohammad Payenda Akhtari, koji živi u Afganistanu, potvrdio je da je tijelo koje vodi s talibanima sarađivalo u pogledu učešće muškaraca, dok je učešće žena zaista organizirano u inozemstvu.

„Odgovorni smo samo za trojicu muškaraca koji nastupaju na Igrama“, rekao je Akhtari za AFP.

Afganistanski sportisti, koji će nastupiti na Igrama u Parizu od 26. jula do 11. augusta, učinit će to u bojama (crnoj, zelenoj i crvenoj) starog režima, koji su talibani srušili u ljeto 2021. nakon povlačenja američkih trupa. Od povratka na vlast prije tri godine, talibani su postrožili uvjete života afganistanskih žena, zabranjujući im bavljenje sportom i studiranje, prenosi Hina.

Izvor: Agencije