Rusija optužila SAD za planiranje ‘promjene režima’ u Gruziji

Nakon stjecanja nezavisnosti od Moskve 1991, Gruzija je bila jedna od najviše prozapadno orijentiranih zemalja nekadašnjeg SSSR-a sve do ošrog zaokreta ove godine.

Ruska Vanjska obavještajna služba (SVR) je optužila SAD za zavjeru u cilju 'promjene režima' u Gruziji nakon parlamentarnih izbora 26. oktobra (EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI)

Ruska Vanjska obavještajna služba (SVR) je optužila SAD za zavjeru u cilju “promjene režima” u Gruziji nakon parlamentarnih izbora 26. oktobra u toj zemlji na jugu Kavkaza.

SVR nije pokazao dokaze za svoju tvrdnju, no saopćenje te ruske špijunske organizacije u kojem iznosi te optužbe je, kako navodi Reuters, znak zatopljenja odnosa između Moskve i svog tradicionalno prozapadnog susjeda.

“Washington je odlučan ostvariti promjenu režima u Gruziji nakon rezultata predstojećih parlamentarnih izbora. Bidenova administracija je već pokrenula informativnu kampanju kako bi diskreditirala vladajuću stranku u zemlji Gruzijski san”, stoji u saopćenju SVR-a, prenosi Hina.

Za sada nema komentara od američkog ministarstva vanjskih poslova, a na sličnu optužbu u junu odgovoreno je da SAD nema taj plan.

Zakon o ‘stranim agentima’

Vladajuća  stranka Gruzijski san također nije komentirala te optužbe SVR-a, ali su ranije zvaničnici te stranke u više navrata optužili zapadne zemlje da snažno podupiru opozicione gruzijske grupe kako bi uvukle zemlju u sukob s Rusijom.

Nakon stjecanja nezavisnosti od Moskve 1991, Gruzija je bila jedna od najviše prozapadno orijentiranih zemalja nekadašnjeg SSSR-a sve do ošrog zaokreta u odnosima sa zapadom ove godine.

Usprkos osudama zapada, Gruzija je nedavno usvojila zakon o “stranim agentima”, a Tbilisi se još više približio Moskvi, odbijajući uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Rusija s naklonošću gleda na “umjereno” stajalište gruzijske vlade po pitanju sukoba u Ukrajini, no javno mnijenje snažno podupire Kijev.

Izvor: Agencije