Prelazak, tuneli i napadi: Nova izraelska procjena vojnih sposobnosti Hamasa

Prema izraelskoj procjeni, tuneli Hamasa u centralnim kampovima, većem dijelu grada Rafaha i u naselju Shujaiya su i dalje u dobrom stanju.

Abu Ubaida je potvrdio da 24 brigade Al Qassama još borbeno djeluju (EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

Izraelski Channel 12 izvijestio je da je okupacijska vojska nedavno izvršila procjenu vojnih sposobnosti pokreta Hamas, ispitujući stepen njegove sposobnosti da ponovno napada izraelska naselja, gradi tunele i pokreće napade.

Prema izvještaju kanala, izraelska vojska je zaključila da “ako rat prestane, Hamas će i dalje biti sposoban pokrenuti napad blizu granice i možda će je moći i preći”.

U procjeni je navedeno da stanje tunela u kampovima u centralnom Pojasu Gaze omogućava Hamasu da izvodi napade iznad i ispod zemlje.

Kanal je, citirajući izraelsku vojsku, rekao da je Hamas obnovio mnoge tunele u Khan Younisu i da je fabrika betona proizvela materijale potrebne za izgradnju tunela.

Prema izraelskoj procjeni, tuneli Hamasa u centralnim kampovima, većem dijelu grada Rafaha i u naselju Shujaiya su i dalje u dobrom stanju.

Regrutovani dodatni borci

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din Al-Qassama, vojnog krila Hamasa, u govoru koji je Al Jazeera prenijela ranije, rekao je da je otpor uspio regrutovati više boraca i da još ima inicijativu i vlada faktorom iznenađenja na bojnom polju.

Abu Ubaida je potvrdio da 24 brigade Al Qassama još borbeno djeluju i da okupacija trpi velike gubitke u živoj sili i opremi.

Važno je napomenuti da je palestinski otpor izveo napad Potop Al-Aqsa 7. oktobra kada je upao u izraelske vojne baze i naselja, ubivši više od hiljadu vojnika i doseljenika i zarobivši njih 250, prema izraelskim podacima.

Izrael je od 7. oktobra pokrenuo kontinuiranu razornu agresiju na Gazu, koja je do sada dovela do smrti oko 38.000 Palestinaca, od kojih su većinom žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera i agencije