Palestinski centar: Izrael koristi digitalnu arenu kao oružje za svoj rat istrebljenja u Gazi

U izvještaju se govori o nastavku digitalne pristranosti društvenih mreža prema palestinskom narativu i praksi digitalnih kršenja, s više od 1.300 digitalnih kršenja na različitim platformama.

Izraelski napad na stambeno područje u Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze (EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Palestinski društveni centar “Sada” saopćio je da Izrael koristi digitalnu arenu kao oružje za ono što je opisao kao rat genocida protiv Gaze, dodajući da platforme društvenih mreža nastavljaju s pokušajima prikrivanja ratnih zločina počinjenih nad civilima u palestinskom Pojasu.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak pod naslovom “Politika društvenih medija kao dio politike genocida: najznačajnija uočena kršenja”, koji pokriva period od maja do juna prošle godine, nevladin centar je ukazao na eskalaciju digitalnih kršenja i izraelske napade na privatnost palestinskih korisnika i njihovih podataka.

Izvještaj prati novi pokušaj digitalnog prikrivanja “zločina genocida” u Gazi brisanjem slika i scena s Metinih platformi koje dokumentuju holokaust u izbjegličkim šatorima koji su izvele izraelske snage 26. maja i masakr u kampu Nuseirat 8. juna.

Ukazao je na opasne dimenzije brisanja dokumentarnih isječaka u vrijeme kada se Izrael suočava s međunarodnim optužbama za genocid, jer se pravni timovi oslanjaju na dokumentarni vizuelni materijal na platformama društvenih mreža kao osnovni materijal za iznošenje svojih pravnih argumenata.

U izvještaju se govori o nastavku digitalne pristranosti društvenih mreža prema palestinskom narativu i praksi digitalnih kršenja, primjećujući više od 1.300 digitalnih kršenja na različitim platformama u posljednja dva mjeseca.

Palestinski centar je izrazio bojazan da će izraelska vojska doći do podataka korisnika platforme “WhatsApp” u Gazi i iskoristiti ih za hranjenje sistema umjetne inteligencije “Lavanda”, koji ona koristi za ubijanje Palestinaca u Pojasu Gaze.

U izvještaju se govori o tome da izraelske sigurnosne službe kradu informacije i lične podatke Palestincima u Pojasu Gaze i koriste ih da ucjenjuju ljude i prijete im objavljivanjem fotografija i ličnih podataka ako ne budu sarađivali.

Stalno huškanje

U istom izvještaju Centar “Sada Social” navodi da se izraelsko huškanje protiv Palestinaca i pristalica Palestine širom svijeta nastavilo, fokusirajući se na pozivanje na genocid na Zapadnoj obali, posebno u njenim sjevernim regijama, koristeći retoriku koja potvrđuje namjeru da se njeno stanovništvo istrijebi.

Palestinski centar je dodao da je Izrael uveo digitalnu blokadu Pojasa Gaze već prije više od 20 godina i da uništava komunikacijske mreže u svakoj agresiji na Pojas, od kojih je posljednja bila uništenje više od 60 posto komunikacijske i internetske mreže tokom rata koji traje već devet mjeseci.

U izvještaju se navodi da “digitalni mrak” u kojem žive stanovnici Pojasa Gaze u svjetlu isključenja komunikacijskih mreža znači nemogućnost kontaktiranja hitnih službi i hitne pomoći za liječenje povrijeđenih i pronalazak nestalih pod ruševinama.

Palestinski centar je pozvao na intenziviranje hitnih napora za okončanje humanitarne i digitalne blokade nametnute Pojasu Gaze te na hitan ulazak svih medicinskih potrepština, hrane, vode, goriva i komunikacijske opreme.

Od početka rata palestinske telekomunikacijske kompanije su nekoliko puta prijavljivale prekid fiksnog i mobilnog interneta u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije