Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima

Mjera predviđa da se stranim stručnjacima u prve tri godine boravka u Njemačkoj smanji porezna osnovica isprva za 30, a kasnije za 20 i 10 posto.

Mislim da ćemo o temi smanjenja poreza useljenicima morati još malo ozbiljnije porazgovarati, rekao je njemački ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil (REUTERS/Liesa Johannssen)

Prijedlog njemačke vlade da se strane stručnjake koji dođu na rad u Njemačku na neko vrijeme oslobodi plaćanja poreza na prihod nailazi na žestok otpor širokih slojeva društva, javljaju njemački mediji, prenosi Hina.

„Mislim da ćemo o ovoj temi morati još malo ozbiljnije porazgovarati“, rekao je ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je rekao kako „nije najsretniji“ zbog ove odluke savezne vlade u kojoj je njegova stranka najveći partner.

„Mislim da ova stavka može uzrokovati mnoge nesporazume“, zaključio je Heil.

On je rekao kako je ova mjera, koja je dio paketa mjera za poticanje ekonosmskog rasta, predstavljenog u sklopu budžeta za 2025, „ide na račun“ predstavnika ostale dvije stranke vladajuće koalicije, ministra finansija Christiana Lindnera (Liberalno-demokratska stranka, FDP) i ministra privrede Roberta Habecka (Zeleni).

Smanjenje porezne osnovice

Mjera predviđa da se stranim stručnjacima u prve tri godine boravka u Njemačkoj smanji porezna osnovica isprva za 30, a kasnije za 20 i 10 posto. Time se Njemačka želi profilirati u globalnoj borbi za stručnjake.

Heil je rekao kako mora biti jasno da rad mora biti vrednovan jednako za sve.

Predstavnici FDP-a žestoko su reagirali na kritike ministra rada, u čemu analitičari naslućuju novu veliku svađu među strankama njemačke vladajuće koalicije.

„Heilove izjave ne koriste njemačkoj ekonomiji. On bi se radije trebao potruditi da napokon pokrene svoj program ubrzane integracije useljenika u njemačko tržište rada“, rekao je finansijski glasnogovornik zastupničkog kluba FDP-a Christoph Meyer.

Prije Heila mjeru smanjenja poreza za useljenike žestoko su kritizirali i predstavnici opozicije.

Sukob oko budžeta

Demokršćanska Unija CDU/CSU govori o „skandaloznom davanju prednosti“ strancima. „Savezna vlada uvodi razdor među one koji rade. Smanjenje poreza je potrebno svima, a ne samo useljenicima“, rekao je generalni sekretar Kršćansko-socijalne unije Martin Huber.

Političarka novoosnovane populističke ljevičarske stranke BSW Sahra Wagenknecht dovela je u pitanje i ustavnost ovakvog različitog zakonskog tretmana građana.

„Ovi planovi su pljuska radnim ljudima koji poslušno plaćaju poreze“, rekla je Wagenknecht. Ona je vladi poručila da „prvo zaposli strance koji su već u zemlji“.

FDP je istodobno demantirao tvrdnje Sahre Wagenknecht da porezne olakšice vrijede i za izbjeglice.

Sukob oko budžeta za 2025. trajao je mjesecima i na trenutke je prijetio raspadom koalicije kancelara Olafa Scholza (SPD), a vlada je krajem prošle sedmice objavila kako je sukob riješen i dogovor konačno postignut.

Izvor: Agencije