Nakon raketnog napada na krimskim plažama podignuta skloništa

Već više od dvije godine plaže na ovome poluotoku koji je Moskva anektirala 2014, samo su na korak daleko od silovitog ratnog vihora u Ukrajini.

Ukrajina je izvela više zračnih i pomorskih napada na ruske vojne ciljeve na Krimu (REUTERS/Alexey Pavlishak)

Turisti koji su ovo ljeto pohrlili na crnomorske plaže na poluotoku Krimu, koji je 2014. anektirala Rusija, susreću se s novom sumornom stvarnošću – skloništima podignutim u slučaju bombaškog napada te s vrećama s pijeskom, prenosi Hina.

Već više od dvije godine plaže na ovome poluotoku koji je Moskva anektirala 2014, samo su na korak daleko od silovitog ratnog vihora u Ukrajini.

Prošli su mjesec od krhotina projektila što su ih ispalili Ukrajinci smrtno stradale četiri osobe, među kojima i dvoje djece.

To se dogodilo na plaži u gradu Sevastopolju, pri čemu je ozlijeđena još 151 osoba.

U predgrađu istog grada, na plaži u četvrti Učujevka kupači sada dijele šljunčanu obalu s betonskim skloništem podignutim u slučaju bombaškog napada, a sklonište je dodatno pojačano vrećama s pijeskom.

Neophodna skloništa

Podsjetnik je to na nepoželjan način na koji je rat, a Moskva ga naziva “specijalnom vojnom operacijom”, utjecao na živote običnih ljudi.

“Smatram da su skloništa za slučaj bombaških napada neophodna”, rekla je turistkinja iz Bjelorusije.

“Došli smo u posjetu prijateljima i rečeno nam je da je ovdje strašno, no da su podignuta skloništa i da se poštuju mjere sigurnosti. Mislim da je to vrlo važno”, kazala je Irina.

Ukrajina je izvela više zračnih i pomorskih napada na ruske vojne ciljeve na Krimu, ali mnoštvo ruskih turista i dalje svake godine posjećuje krimska kupališta u vrijeme svojih godišnjih odmora.

“Bit ćemo mirniji dok budemo boravili na plaži jer znamo da postoje skloništa, dakle smatram ih prijeko potrebnima”, kazao je ruski turist Aleksander Žukoviskij.

Izvor: Agencije