Biden dočekuje čelnike na samitu NATO-a

Samit će demokratskom predsjedniku, suočenom s pozivom da odustane od utrke za drugi mandat, omogućiti da na međunarodnoj bini uvjeri domaće i strane saveznike da je još uvijek ‘lider’.

Osamdesetjednogodišnji Biden pokušat će iskoristiti tri dana svečanosti kako bi prisutne uvjerio u vodstvo SAD-a i vlastitu sposobnost vladanja (REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo)

Američki predsjednik Joe Biden dočekuje čelnike država članica NATO-a na godišnjem samitu zapadnog vojnog saveza koji će demokratskom predsjedniku, suočenom s pozivom da odustane od utrke za drugi mandat, omogućiti da na međunarodnoj bini uvjeri domaće i strane saveznike da je još uvijek ‘lider’, piše Reuters, prenosi Hina.

Osamdesetjednogodišnji Biden pokušat će iskoristiti tri dana svečanosti na kojoj se obilježava 75. godišnjica NATO-a kako bi prisutne uvjerio u vodstvo SAD-a i vlastitu sposobnost vladanja, dok se, nakon katastrofalnog nastupa na debati s izbornim protivnikom Donaldom Trumpom prošlog mjeseca, u kojem je djelovao umorno i zbunjeno, množe pozivi da odstupi.

Trumpove prijetnje

Ishod američkih predsjedničkih izbora u novembru mogao bi imati značajne posljedice za NATO i budućnost Evrope, piše Reuters.

U kampanji Trump prijeti da će uništiti načelo uzajamne samoodbrane koje je u temeljima NATO-a, ako članice ne budu izdvajale dva posto BDP-a za odbranu, a propitkivao je količinu vojne pomoći koja se šalje Ukrajini.

Ove godine 23 od 32 članice saveza trebale bi ispuniti NATO-ov cilj trošenja dva posto bruto domaćeg proizvoda na svoje vojske u odnosu na samo tri države prije deset godina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Washington i rekao da će se “boriti” da se donesu snažne odluke vezane uz jačanje ukrajinskih odbrambenih sistema i zahtjeva za više borbenih aviona F-16.

Pomoć Ukrajini

Zelenski će, kako je rekao, tražiti još veću vojnu, političku i finansijsku pomoć.

Ne iznoseći detalje Biden je obećao u ponedjeljak da će sa saveznicima u NATO-u objaviti “nove mjere za jačanje ukrajinske protivzračne odbrane kako bi zaštitila svoje gradove i civile od ruskih napada”.

Zelenski će se sastati s Bidenom i održati govor u Institutu Ronald Reagan.

Biden bi u svom uvodnom govoru na samitu, kako se najavljuje, trebao istaći svoja postignuća, poput snažnijeg i ujedinjenijeg NATO-a, čime američkim glasačima šalje poruku o sigurnijoj zemlji sa snažnom ekonomskom pozicijom i manje rizika od sukoba s protivnicima.

Ali Trump i njegovi saveznici odbacuju Bidenove argumente i poručuju da “republikanci, naravno, pozdravljaju mir i prosperitet koji je donio NATO i da će stajati uz svoje partnere dok sprečavaju nepotrebne ratove”.

Neke članice 32-članog saveza nervozno gledaju na mogući povratak Trumpa u Bijelu kuću, zabrinuti oko Bidenovog ostanka na vlasti nakon što je u debati s Trumpom pretrpio štetu, nesigurni u njegov politički opstanak.

S Ukrajinom kao glavnom temom, očekuje se da će Biden ponoviti podršku Ukrajini i založiti se za koordinaciju opskrbe oružja i obuke ukrajinskih snaga, što je potvrdio i američki državni sekretar Antony Blinken u razgovoru s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom govoreći o “vrlo snažnom paketu pomoći” za Ukrajinu.

Zabrinute zbog približavanja NATO-a ratu s Rusijom, Sjedinjene Američke Države i Njemačka prekinule su svaki razgovor o jasnom pozivu Ukrajini da se pridruži njihovom savezu.

Umjesto toga diplomate kažu da razmišljaju nazvati put Kijeva prema eventualnom članstvu “nepovratnim” u deklaraciji sa samita, i napisati da je zemlja na “mostu” za pridruživanje.

Izvor: Agencije