Zelenski: Orban ne može biti posrednik u ukrajinskom ratu

Ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da samo moćne ekonomije ili zemlje s oružanim snagama puno jačim od ruskih mogu obaviti posredničku zadaću.

Ukrajinski predsjednik Zelenski i mađarski premijer Orban u Kijevu 2. jula 2024. (Press služba ukrajinskog predsjednika via Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da mađarski premijer Viktor Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine s ciljem okončanja 28-mjesečnog rata jer je to zadaća koju mogu preuzeti samo svjetske sile poput Kine, Sjedinjenih Američkih Država ili EU-a, prenosi Hina.

Orban je prošle sedmice posjetio Kijev i Moskvu radi razgovora, a u ponedjeljak se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nazvavši svoj neočekivani put u Peking trećom dionicom “mirovne misije”, prenosi Reuters.

Dok se svjetski čelnici pripremaju za odlazak na samit NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da samo moćne ekonomije ili zemlje s oružanim snagama puno jačim od ruskih mogu obaviti posredničku zadaću.

Mirovni plan u 10 tačaka

“Ima li puno takvih zemalja u svijetu? Nema. Vjerujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna zemlja, nego cijela Evropska unija. To bi stvarno mogla biti posrednička misija”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare održanoj za vrijeme posjete susjednoj Poljskoj.

Zelenski je kazao i da Orbanovi pregovori s Putinom, koji su potaknuli neodobravanje unutar Evropske unije, nisu koordinirani s Kijevom.

“Čak i ako se Putin sastane s čelnikom određene države to ne znači da želi okončati rat”, rekao je.

Kijev i dalje ostaje otvoren za prijedloge ostalih zemalja o tome na koji način postići put do mira, ali oni bi trebali biti usklađeni s ukrajinskom vizijom, posebno mirovnim planom od deset tačaka”, dodao je Zelenski.

Izvor: Agencije