U ruskom raketnom napadu poginulo 36 civila, pogođena dječja bolnica u Kijevu

Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata.

Spasilačke službe pomažu povrijeđenom dječaku u ruskom napadu na Kijev (EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Rusija je u ponedjeljak usred bijela dana projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove diljem Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u više mjeseci, prenosi Hina.

Roditelji su noseći bebe izašli na ulicu pred bolnicom, jecajući ošamućeni nakon rijetkog zračnog napada preko dana. Razbijeni su prozori, a stotine stanovnika Kijeva je pomagalo ukloniti krhotine.

“Bilo je strašno. Nisam mogla disati, pokušavala sam pokriti svoju bebu. Pokušavala sam ga pokriti ovom tkaninom kako bi mogao disati”, rekla je 33-godišnja Svitlana Kravčenko za Reuters.

Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata, za koji je rekla da pokazuje koliko hitno Ukrajina od svojih zapadnih saveznika treba pomoć kada je riječ o njenoj protuzračnoj odbrani.

Protuzračna odbrana je oborila 30 od 38 projektila, objavila je ratna avijacija. Pedeset civilnih zgrada, uključujući kuće, trgovački centar i dva medicinska objekta je oštećeno u Kijevu, centralnim gradovima Krivij Rih i Dnipro te u dva istočna grada, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U mjestu Krivi Rih poginulo je deset ljudi, a 31 osoba je ranjena, rekao je gradonačelnik Oleksandr Vilkul, dok su najmanje tri osobe poginule u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine.

Dvadeset dvije osobe, uključujući dvoje djece, ubijeno je u Kijevu, a 82 su ranjene u dva raketna napada u razmaku od dva sata, kazali su dužnosnici.

Potvrđeno je da je 11 ljudi poginulo u Dnjipropetrovskoj oblasti, a ranjeno 64, rekli su regionalni dužnosnici.

Moskva negira napade na civile

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će se Ukrajina osvetiti te je pozvao zapadne saveznike Kijeva da čvrsto odgovore na napad.

“Osvetit ćemo se tim ljudima, Rusiji ćemo zasigurno pružiti snažan odgovor s naše strane. Pitanje za naše partnere je: mogu li oni odgovoriti?”, izjavio je Zelenski u posjeti Poljskoj na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Diplomati su rekli da će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastati u utorak na zahtjev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država.

Rusko ministarstvo odbrane je reklo da su njene snage izvele napade na ciljeve ukrajinske odbrambene industrije i zrakoplovne baze u zemlji.

Moskva stalno poriče da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu iako je u njenim napadima poginulo hiljade civila otkako je započela svoju invaziju u februaru 2022.

Do napada je došlo dan prije trodnevnog samita NATO saveza, na kojem se očekuje i Zelenski, a Ukrajina će biti jedna od ključnih tema.

Izvor: Agencije