Sve više demokratskih zastupnika traži od Bidena da odustane

Član Demokratskog nacionalnog odbora Alan Clendenin iz Floride je rekao da bi se Biden trebao povući i dopustiti potpredsjednici Kamali Harris da preuzme tu ulogu.

Demokratski zastupnici javno su pozvali Bidena da završi kampanju (EPA-EFE / Tierney L. Cross / Pool)

Sve veći broj demokrata u Američkom kongresu poziva svoga kandidata, predsjednika Joea Bidena da odustane od reizbora nakon što je on odlučno odbacio pozive da se povuče iz predsjedničke utrke protiv republikanskog protivnika Donalda Trumpa.

Član Demokratskog nacionalnog odbora Alan Clendenin iz Floride rekao je da bi se Biden trebao povući kao predsjednički kandidat Demokratske stranke i dopustiti potpredsjednici Kamali Harris da preuzme tu ulogu, prenosi Hina.

“Joea Bidena historičari će pamtiti kao jednog od najboljih predsjednika u američkoj historiji, no radi se o izborima za sljedeće četiri godine, a ne za posljednje tri i po”, napisao je Clendenin na platformi X.

Evo popisa zastupnika koji su javno pozvali Bidena da odustane od kandidature:

Zastupnik Lloyd Dogget, član Zastupničkog doma iz Teksasa, prvi je demokrata iz Kongresa koji je pozvao Bidena da odstupi. “Predsjednik Biden i dalje znatno zaostaje za demokratskim senatorima u ključnim državama, a u većini anketa zaostaje i za Donaldom Trumpom. Nadao sam se da će rasprava dati neki zamah i omogućiti da se to promijeni, ali nije”, kazao je Doggett.

‘Potpuna katastrofa’

Zastupnik Raul Grijalva, koji predstavlja okrug južne Arizone uz granicu s Meksikom, za New York Times je kazao kako smatra da je vrijeme da Biden završi svoju kampanju. “Ako on bude kandidat podržat ću ga, no mislim da je ovo prilika da kandidata potražimo drugdje.”

Zastupnik Seth Moulton je pohvalio Bidenovu dosadašnju službu zemlji, ali ga je istovremeno pozvao da slijedi “stope Georgea Washingtona i odstupi kako bi se Donaldu Trumpu suprotstavili i protiv njega se pobunili novi čelnici”, rekao je za lokalni radio demokrat koji predstavlja distrikt Massachusetts.

Zastupnik Mike Quigley umjereni je demokrat iz Illinoisa koji je za MSNBC rekao da se Biden mora povući i “dopustiti nekom drugom da obavi posao” ili će riskirati “potpunu katastrofu”.

Zastupnica Angie Craig, čiji se okrug u Minnesoti smatra najvažnijim kada je posrijedi pobjeda nad republikancima u novembru, prva je dužnosnica iz toga iznimno važnog okruga koja je pozvala Bidena da odstupi. “S obzirom na ono što sam vidjela i čula od predsjednika na prošlosedmičnoj debati u Atlanti, ali i s obzirom na izostanak snažnog odgovora samog predsjednika nakon te debate ne vjerujem da aktuelni predsjednik može efikasno voditi kampanju i pobijediti Donalda Trumpa”, rekla je Craig.

Izvor: Agencije