Rusija: Velike eksplozije u regiji Voronjež nakon napada dronovima

Guverner regije Aleksandar Gusev rekao je na Telegramu da su se objekti koji sadrže eksplozivni materijal detonirali nakon što su oboreni ukrajinski dronovi blizu grada Podgorenskija.

Ruske vlasti u nedjelju su objavile da su ukrajinski napadi dronovima uzrokovali nekoliko eksplozija u južnoj ruskoj regiji Voronjež (REUTERS/Inna Varenytsia)

Ruske vlasti u nedjelju su objavile da su ukrajinski napadi dronovima uzrokovali nekoliko eksplozija u južnoj ruskoj regiji Voronjež, od kojih su nastali veliki oblaci dima, javlja Hina.

Guverner regije Aleksandar Gusev rekao je na Telegramu da su se objekti koji sadrže eksplozivni materijal detonirali nakon što su oboreni ukrajinski dronovi blizu grada Podgorenskija, južno od glavnog grada regije Voronjež.

Ukrajinski novinski portal Ukrajinska Pravda izvijestila je da je pogođeno skladište od 9.000 kvadratnih metara, u kojemu su skladištene ruske vojne rakete, tenkovska municija i topničke granate.

Eksplozije i dim

Ruske vlasti nisu potvrdile izvještaje, no na videosnimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama mogli su se vidjeti ogromni oblaci dima kako se uzdižu nad regijom.

Svjedoci su izvijestili o eksplozijama i dimu nad Podgorenskijem, a lokalne vlasti proglasile su izvanredno stanje. Dvije starije žene odvedene su u bolnicu, prema Gusevu.

Ministarstvo odbrane u Moskvi prvobino nije objavilo informacije o napadu dronom na regiju Voronjež, umjesto toga spomenulo je odvojeni ukrajinski napad dronom na pograničnu regiju Belgorod, za koji kažu da je odbijen.

Regija Voronjež, ključna ruta za snabdijevanje ruske vojske, više je puta bila metom ukrajinskih napada od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Ranije stradalo skladište goriva

U jednom incidentu u junu 2023. godine u nizu ozbiljnih eksplozija stradalo je skladište goriva.

Ukrajinske snage pogodile su dvije rafinerije pokraj Krasnodara u južnoj Rusiji, uzrokovavši požare, rekla je novinska agencija UNIAN, navodeći ukrajinske vojne izvore.

Nekoliko spremnika s gorivom zapaljeno je nakon napada kasno u subotu i rano u nedjelju.

O požarima je izviješteno na temelju satelitskih snimki na kojima se moglo vidjeti kako do nedjelje poslijepodne gore spremnici.

Nije bilo potvrde s ruske strane i te informacije nisu nezavisno potvrđene.

Izvor: Agencije