Pobjeda krajnje ljevice u Francuskoj zabrinjava istaknute Jevreje

Ljevica je ponovo u rukama ozloglašenog Melenchona i sada je okružena nekim novim licima antisemitizma, rekao je filozof i mislilac Bernard Levy.

Bernard Levy upozorio je Macrona da ne pruža ruku Melenchonu (REUTERS/Philippe Wojazer)

Rezultati francuskih zakonodavnih izbora doveli su do značajnog napretka za ljevičarsku alijansu, što je potaknulo neke poznate francuske ličnosti da upozore na ovaj razvoj događaja protiv francuskih Jevreja, prema onome što je prenio izraelski portal Israel Today.

Portal je objavio post poznatog filozofa i mislioca Bernarda Levyja sa njegovog naloga na platformi X, u kojem je rekao: „Ljevica je ponovo u rukama ozloglašenog Melenchona i sada je okružena nekim novim licima antisemitizma. Ovo je zaista jeziv trenutak i sada nemamo drugog izbora nego da istrajemo u borbi protiv ovih pojedinaca.“

Jean-Luc Melenchon je francuski političar koji je sada na čelu ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, koja je postigla dobre rezultate na nedavnim francuskim parlamentarnim izborima.

Portal Israel Today objavio je da je pobjeda ljevičarskog Novog narodnog fronta u Francuskoj – koalicije socijalističkih i ljevičarskih stranki – u drugom krugu izbora za Nacionalnu skupštinu jučer, u nedjelju, izazvala zabrinutost istaknutih francuskih jevrejskih ličnosti.

Upozorenje na moguće posljedice

Na portalu se navodi da su brojne jevrejske ličnosti, predvođene Bernardom Levyjem, upozorile na moguće posljedice pobjede ovog pokreta u kontekstu pogoršanja antisemitizma u Francuskoj i pozvale na budnost pred vodstvom ove ljevičarske koalicije.

Prenesene su riječi Levyja: „Za demokrate je sada glavni protivnik stranka Nepokorena Francuska. Nadamo se da će se predsjednik Emmanuel Macron suzdržati od komunikacije s Melenchonom. Moramo potaknuti socijaldemokrate da prekinu veze sa Melenchonom i da neprestano osuđuju njega i njegove pristalice koji sramote Republiku.“

Francuski jevrejski novinar Yohann Tayeb prokomentirao je ovu pobjedu, rekavši: „Melenchonova pobjeda šalje zastrašujuću poruku o nekažnjivosti svih antijevrejskih islamskih fašista.“

Rezultati izbora utjecali su i na zastupljenost Jevreja u Francuskom parlamentu, pa je svoje mjesto izgubio Meyer Habib, član stranke Unija demokrata i nezavisnih (UDI) i poznati saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izvor: Agencije