Haaretz: Izraelci natjerali ranjene Palestince da legnu na vrele haube pa ih vozali po Jeninu

Izraelski vojnici ponizili tri ranjena Palestinca tako što su ih, gotovo gole, natjerali da legnu na haube motora džipova koji su bili vreli do tačke ključanja, a zatim ih vozali ulicama grada Jenina.

Izvještaj izraelskog lista Haaretz otkriva novi obrazac kršenja dokumentovanim snimcima kojima su Palestinci izloženi (Društvene mreže)

Izvještaj izraelskog lista Haaretz otkriva novi obrazac kršenja ljudskih prava kojima su Palestinci izloženi, posebno ranjenici, što je dokumentovano snimcima.

Ljevičarski izraelski pisac Gideon Levy i njegov kolega, fotoreporter Alex Levack u svom zajedničkom izvještaju rekli su da su izraelski vojnici ponizili tri ranjena Palestinca tako što su ih, gotovo gole, natjerali da legnu na haube motora džipova koji su bili vreli do tačke ključanja, a zatim ih vozali ulicama grada Jenina.

Dvojica novinara dodaju da su najmanje tri različita tima vojnika naredila ranjenim, “nenaoružanim” Palestincima, koji nisu bili na izraelskoj potjernici, da se skinu pred njima i da ih voze na haubama tri vrela džipa kako bi ih odveli u pritvorski centar na ispitivanje.

Zarobili su ga i ponizili

Videosnimak koji se prošle sedmice proširio društvenim mrežama prikazuje povrijeđenog muškarca Mujahida al-Abadija kako leži – “bespomoćan i krvari” – na haubi džipa kojim su upravljali “vojnici koji su ga zarobili i ponizili”. Ubrzo nakon toga, bezuslovno je pušten i prebačen u bolnicu u Jeninu, gdje je još na liječenju.

U izvještaju se navodi da Al-Abadi nije bio naoružan ili tražen kada su ga izraelski vojnici ranili i žestoko pretukli, prije nego što su ga odveli bez jasnog razloga.

Međutim, Levy i Levack smatraju da su postojali i drugi razlozi koji su izraelsku vojsku naveli da uhapsi Al-Abadija, jer je kazala – tonom koji odražava prezir – da je vojnicima “možda bilo dosadno” ili su “možda bili motivisani željom za osvetom, kao što je to uobičajeno u vojsci” nakon napada pokreta otpora Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Odjeci u svijetu

Prema pisanju Haaretza, video je imao veliki odjek na međunarodnom planu – iako u mnogo manjoj mjeri u Izraelu, naravno – jer nije lako vidjeti ranjenog, gotovo golog čovjeka kako leži na izuzetno vrućoj površini do tačke ključanja.

Dvojica izraelskih novinara istakla su da je jedinica glasnogovornika vojske pokušala, kao i obično, da prikrije incident i umanji njegov značaj.

U saopćenju koje je izdala, navodi se: “Radnje koje se vide na videosnimku nisu u skladu s direktivama izraelske vojske u vezi s onim što se očekuje od njenih vojnika”, dodajući da je “događaj pod istragom i da će se shodno tome i tretirati”.

Dvojica novinara su, u svom izvještaju, navela da su ove sedmice posjetili mjesto incidenta, na brdu u naselju Jabrijat, u Jeninu, s pogledom na izbjeglički kamp u južnom dijelu grada.

Abdel Karim al-Saadi, terenski istraživač u izraelskoj organizaciji za ljudska prava B'Tselem, navodi da je istraga koju je vodio nakon incidenta pokazala da ranjeni Al-Abadi nije jedini kojeg su vojnici ponizili 22. juna. Naime, vojnici su natjerali najmanje četvoricu muškaraca da legnu na haube tri džipa.

Standardna praksa

Prema izvještaju izraelskog lista, postoji sumnja da Al-Abadijevo snimanje nije bilo izuzetak, već ustaljena praksa koju vojska naziva “procedurama za transport ranjenih”.

Azmi Hasaniyeh (77 godina), stanovnik kampa, ispričao je detalje o hapšenju trojice muškaraca. Rekao je da su neki njegovi rođaci i dvojica prijatelja njegovih sinova odlučili da provedu noć u njegovoj “relativno tihoj i sigurnoj” kući.

Sljedećeg jutra goste je probudio telefonski poziv u kojem ih je govornik upozorio da su izraelske snage opkolile kuću. Odmah su ustali da provjere vijesti koje su stanovnici kampa prenijeli na društvenim mrežama i shvatili da ih je vojska okružila.

Prvi koji su to otkrili bili su Mujahid Al-Abadi (23 godine) i Majd (28 godina), sin Azmiya Hosniye. Čim su njih dvojica izašli na vrata, bili su zasuti kišom metaka. Ispostavilo se da su snajperisti zauzeli položaje u stambenoj zgradi udaljenoj nekoliko desetaka metara i otvorili vatru na njih s jednog od gornjih spratova zgrade.

Starac Hosniye kaže da su zbog ozbiljnosti stanja njegovog sina Majda vojnici pozvali helikopter koji ga je prevezao u zdravstveni kompleks Rambam u Haifi.

Povrede i krvarenje

Izvještaj Haaretza otkriva da izraelske snage tvrde da je operacija koju su izvele u Jeninu imala za cilj hapšenje traženih osoba u Wadi Bruqinu u subotu, 22. juna, ali su se “našle pod vatrom” kada su njihovi vojnici evakuisali zatočenike koji su povrijeđeni tokom razmjena vatre.

U izvještaju je navedeno da je Majd povrijeđen u stomak i ruku, ali se nekako, krvareći, vratio kući. Al-Abadi je povrijeđen u rame i nogu te se srušio u dvorištu kuće. Nakon što su čuli pucnjavu, Hashem Sleeth (27 godina) i Muhammad Nubani (24 godine) pokušali su pobjeći iz kuće.

Muhamed nije povrijeđen, ali je Hashem povrijeđen u nogu i pao je s visine od gotovo tri metra na tlo ispred kuće. Muhamed je ostao uz njega kada se ispred njih zaustavio džip izraelske vojske, a vojnici su ih uhapsili i naredili im da “goli” legnu na haubu.

Izvor: Agencije