Glasnogovornik Hamasovog vojnog krila: Hiljade boraca spremnih da se suprotstave Izraelu

Ovo je bila prva pojava Abu Ubaide od kraja maja, kada je objavio da su izraelske snage ubijene, ranjene i zarobljene u složenoj zasjedi u sjevernom Pojasu Gaze.

Brimo se u Gazi bez vanjske podrške, ali naš narod je i dalje postojan, rekao je Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas (Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS)

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, rekao je: “Sposobnosti Brigada Al-Qassam su veoma dobre”, potvrđujući regrutaciju hiljada novih boraca tokom rata, koji je napunio svoj deveti mjesec.

Abu Ubaida je – tokom video govora – dodao da je sposobnost boraca Al-Qassama u borbi i suprotstavljanju izraelskim snagama postala još jača.

Dodao je: “Ojačali smo naše odbrambene kapacitete kako bi se suprotstavili okupaciji na svakom mjestu u našoj zemlji”, te da “postoje hiljade boraca spremnih da se suprotstave neprijatelju kad god je to potrebno”.

Abu Ubaida je rekao da su se “sve naše 24 brigade, zajedno sa svim frakcijama otpora, borile protiv neprijatelja i porazile ga u raznim dijelovima Pojasa Gaze”, ističući da je “neprijatelj primao – i još uvijek prima – bolne udarce svuda gdje je prodro u Pojas Gaze”. “Bitka u Rafahu i ono što naši borci rade u Shuja'iyi i na drugim mjestima, dokaz je snage našeg otpora i neuspjeha i poraza neprijatelja”.

Što se tiče izraelskih zarobljenika zatočenih u Gazi, portparol Al-Qassama uputio je riječi njihovim porodicama, rekavši: “Sudbina vaše djece postala je igračka u rukama (izraelskog premijera) Benjamina Netanyahua, koji, zapravo, želi ostvariti vlastitu pobjedu”.

Smatra da apsolutna pobjeda o kojoj govori Netanyahu znači “njegovu ličnu pobjedu i zadovoljavanje hajduka iz njegove vlade”, s obzirom da su obavještajni dokumenti koji su otkriveni o neuspjehu Izraela 7. oktobra prošle godine “samo mali dio od onoga što ćemo naknadno otkriti”.

Podrška otporu

Što se tiče uslova na terenu, Abu Ubaida je rekao: “Još se borimo u Gazi bez vanjske podrške, a naš narod je i dalje postojan bez hrane i lijekova”, upozoravajući da je “naš narod još uvijek izložen agresiji i genocidu, kao kazni za nenapuštanje zemlje”.

Abu Ubaida je istakao da nezavisna istraživanja javnog mnijenja pokazuju, nakon višemjesečne agresije, kako se naši ljudi okupljaju iza svog otpora, ističući da otpor “i dalje najviše želi da zaustavi agresiju, ali mi nećemo prihvatiti ništa osim kraj nepravde koja se čini našem narodu”.

Naglasio je i da je Izreal dostigao vrhunac čišćenjem i sistematskim istrebljenjem na okupiranoj Zapadnoj obali, Jerusalemu i Pojasu Gaze, napominjući da je svijet kroz zločine Izraela u Gazi prozreo laž međunarodnih organizacija i nemoć navodnih zakona o ljudskim pravima.

Rekao je: “Okupaciona vojska koristi civile kao živi štit, bombarduje kuće i ruši bolnice, škole, džamije i crkve”.

Razvoj događaja na Zapadnoj obali

Što se tiče situacije na okupiranoj Zapadnoj obali, Abu Ubaida je rekao: “Noćna mora aktiviranja Zapadne obale, Jerusalema i okupiranih teritorija iz 1948. neizbježno dolazi”, i dodao: “Kontinuirano podizanje nivoa dejstava otpora na Zapadnoj obali, samo je odgovor i izbor našeg naroda na sistematski genocid”.

Istakao je da “odgovor našeg naroda na teritoriju 1948. na ono čemu je izložen dolazi neminovno i to od ruku našeg herojskog naroda”, smatrajući da će neizbježni rezultat otpora “biti pobjeda i poraz neprijatelja i okupacije”.

Što se tiče vanjske podrške Gazi, Abu Ubaida je rekao: “Frontovi otpora u Libanu, Iraku i Jemenu ujedinili su se da podrže Jerusalem, a kolektivna savjest naše nacije, takođe je na strani otpora”.

Vjeruje da su “ujedinjavanjem frontova protiv okupacije, borci naše nacije postigli arapsko jedinstvo bez presedana”, ali i dodao: “Protjerivanje ambasadora ili prekid veze s neprijateljem koji uništava cijeli arapski muslimanski narod postao je san za veliku naciju koja je vijekovima dominirala nad narodima na Zemlji”.

Ovo je bila prva pojava Abu Ubaide od kraja maja, kada je objavio da su izraelske snage ubijene, ranjene i zarobljene u složenoj zasjedi u sjevernom Pojasu Gaze. Njegov govor se također poklopio s prolaskom punih devet mjeseci od izraelskog rata u Gazi.

Od 7. oktobra prošle godine, Izrael vodi rat bez presedana u Pojasu Gaze, koji je doveo do ubistva 38.153 Palestinaca i 87.828 ranjenih, pored hiljada nestalih pod ruševinama i zatočenika u izraelskim zatvorima, te masovnog uništavanja infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera