Francuska ljevica spremna izabrati kandidata za premijera u roku od sedmicu dana

Koaliciju pod nazivom Nova narodna fronta (NFP) čine socijalisti, zeleni, komunisti i Jean-Luc Melenchonova radikalna ljevica, stranka Nepokorena Francuska. 

Čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure prvi je favorit za novog francuskog premijera (EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Francuska ljevičarska koalicija koja je nenadano pobijedila na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u Francuskoj, spremna je u roku od sedmicu dana izabrati svoga kandidata za premijera, čelnika Socijalističke stranke Oliviera Faurea, kao i ostale najviše dužnosnike, objavili su iz koalicije, prenosi Hina.

Koaliciju pod nazivom Nova narodna fronta (NFP) čine socijalisti, zeleni, komunisti i Jean-Luc Melenchonova radikalna ljevica, stranka Nepokorena Francuska.

“Moramo biti u poziciji predstaviti svoga kandidata” za mjesto premijera u roku od sedmicu dana, rekao je Faure televiziji France Info, prenosi Reuters.

Kazao je i da treba donijeti brzu odluku kako bi se javnosti pokazalo da je koalicija spremna upravljati zemljom. Faure je otkrio da bi kandidat mogao biti izabran konsenzusom među stranačkim dužnosnicima ili stranačkim glasovima.

Mathilde Panot, čelnica parlamentarne grupe Napokorena Francuska za RTL je rekla da će NFP ove sedmice predstaviti premijera i vladu. Vjeruje da je radikalni ljevičar, politički veteran Melenchon, koji je i kontroverzni utemeljitelj Nepokorene Francuske još uvijek u utrci za tu funkciju.

Le Pen poražena

U intervjuu za France Inter čelnica Zelene stranke Marine Tondelier rekla je da se zalaže za konsenzusnu odluku. Dodala je da je puno važnije dogovoriti politike nego ko će obnašati premijersku dužnost.

Službeni rezultati koje je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u ponedjeljak pokazali su da je NFP pobijedio u drugom nedjeljnom krugu izbora.

Macronov centristički blok Zajedno na drugome je mjestu.

Ekstremno desno orijentirano Narodno okupljanje (RN) Marine Le Pen, koje se smatralo favoritom nakon prvoga kruga glasanja treće je, objavilo je ministarstvo.

Zastupnici imaju rok do 18. jula za formiranje svojih zastupničkih klubova.

S obzirom na to da nijedan od blokova nije dobio apsolutnu većinu, nastojanja da se oformi nova vlada fokusirat će se na traženje potencijalnih saveza i pridobivanje pojedinih članova parlamenta iz drugih grupa.

Izvor: Agencije