NASA završila projekt simulacije boravka na Marsu

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u izoliranoj strukturi koja oponaša uslove na Crvenoj planeti.

Prema NASA-i, posada je izvela višestruke simulacije 'Marswalksa' (REUTERS/Go Nakamura)

Prva od nekoliko NASA-inih misija čiji je cilj simuliranje boravka na Marsu završila je u subotu u Houstonu u Texasu nakon što su četiri volontera napustila NASA-ino stanište na Marsu nakon više od godinu dana.

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alpha, izoliranoj strukturi od 160 kvadratnih metara u Svemirskom centru Johnson u Houstonu koja oponaša uslove na Crvenoj planeti.

Ova misija bila je prva u seriji Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) čiji je cilj pomoći NASA-i da se pripremi za ponovni let na Mjesec, a jednog dana čak i na Mars.

Nisu smjeli napustiti objekat

NASA-ina direktorica inženjeringa Julie Kramer rekla je da projekat „daje priliku da naučimo sve ono što je bitno o ovim složenim sistemima i učinit će odlazak na Mars i povratak puno sigurnijim“, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Daljnje misije CHAPEA predviđene su za 2025. i 2027, rekla je.

Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera. Prilikom izlaska iz staništa u subotu nakon više od godinu dana, četvero volontera CHAPEA, koji tokom boravka nisu smjeli napustiti objekat bez prozora, bili su ganuti.

„Ove stvari možemo učiniti zajedno“, rekao je član posade Ross Brockwell.

Tokom boravka, volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu sa porodicama i prijateljima (REUTERS/Go Nakamura)

„Možemo upotrijebiti svoju znatiželju i svrhu, kako bismo postigli mir i blagostanje te otkrili znanje i radost za dobrobit svih na svakom dijelu Zemlje.“

Sudjelovanje u simuliranoj misiji na Mars bilo je „prekrasno iskustvo“, rekao je.

„I stvarno se nadam da će nam ovo pomoći da kročimo na Mars.“

Cilj NASA-inog programa Artemis, nazvanog po grčkoj božici Mjeseca, je ponovo poslati ljude na Mjesec 2030-ih, uključujući prvu tamnoputu osobu i prvu ženu.

Lunarna baza kao temelj misije za Mars

Dugoročni cilj Artemisa je uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Za prvu od svojih misija CHAPEA koje simuliraju boravak na Marsu, NASA nije izabrala obučene astronaute. Pravo na prijavu imali su svi „zdravi i motivirani“ državljani SAD-a ili stalni stanovnici između 30 i 55 godina sa diplomom iz inženjerstva ili nauke i dvije godine povezanog radnog iskustva, ili najmanje hiljadu sati upravljanja avionom.

Stanište u kojem su proveli godinu dana uključuje privatne prostorije za spavanje veličine oko šest kvadratnih metara, zajednički dnevni boravak opremljen TV-om i foteljama, radna mjesta i medicinsku stanicu.

Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera (REUTERS/Go Nakamura)

Tokom boravka, volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu sa porodicama i prijateljima, ali je komunikacija bila postavljena na „Marsovsko vrijeme“, što znači da bi običnoj poruci trebalo 22 minute da stigne do Zemlje.

Prema NASA-i, posada je izvela „višestruke simulacije ‘Marswalks’, uzgojila i ubrala nekoliko usjeva salate kako bi povremeno dopunila hranu na policama, te je sudjelovala u održavanju staništa i opreme“.

„Kako bi uvjeti bili što sličniji onima na Marsu“, također su se suočili sa „ekološkim stresorima kao što su ograničenja resursa, izolacija i kvar opreme“, kažu iz svemirske agencije.

Izvor: Agencije