Orbanov desničarski savez postaje zvanična grupa u Evropskom parlamentu

Savez Patrioti za Evropu dobio je dovoljno podrške da postane grupa, sa strankama iz Mađarske, Austrije, Portugala, Češke, Španije, Nizozemske i Belgije.

Orban je osnovao Patriote za Evropu krajem prošlog mjeseca (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana Patrioti za Evropu dobio je dovoljno podrške da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu (EP) nakon što je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopćila da se pridružuje tom savezu, objavio je Politiko.

Flamanski interes je sedma nacionalna partija koja se pridružila desničarskim Patriotima za Evropu.

Flamanski interes saopćio je da se pridružuje Patriotima za Evropu, nakon što su takve odluke u petak donijele nizozemske i španske krajnje desničarske stranke.

Orban je osnovao Patriote za Evropu krajem prošlog mjeseca. Pravila EP-a zahtijevaju da zvanična grupa ima najmanje 23 zastupnika iz sedam zemalja. Formalne grupe stranaka dobijaju finansijske i proceduralne prednosti.

Orban je već imao dovoljno zastupnika, a sada se u Patriotima za Evropu nalaze desničarske partije iz Mađarske, Austrije, Portugala, Češke, Španije, Nizozemske i Belgije.

“Patrioti za Evropu nastavljaju da rastu sa najnovijim timom, belgijskim Vlaams Belangom”, napisao je Orbanov portparol Zoltan Kovacs na platformi X, prenio je Tanjug.

‘Zaštita nasljeđa kršćanstva i judaizma’

Predsjednik Flamanskog interesa Tom van Grieken saopštio je da desničarske, patriotske i nacionalističke stranke čvrsto stoje zajedno u Evropi i da imaju više zajedničkog od onog što ih dijeli.

Lider španske stranke Vox Santiago Abascal rekao je u petak da će se njegova stranka pridružiti Orbanovom savezu, povlačeći se iz grupe evropskih konzervativaca i reformista italijanske premijerke Giorgije Meloni.

Predsjednik nizozemske Partije za slobodu Geert Wilders rekao je da se njegova stranka želi pridružiti Patriotima za Evropu da bi zaštitila nasljeđe kršćanstva i judaizma.

Izvor: Agencije