Njemački list: Napad na Sjeverni tok navodno planiran prije deset godina

Ukrajinska grupa planirala je napad prije nego što je Rusija pripojila Krim 2014. godine, ali su u stanju to bili uraditi i Rusi, tvrdi Welt am Sonntag.

Šesteročlana posada Andromede bila je u Ukrajini i prije i poslije napada (REUTERS/Oliver Denzer)

Napad na dva plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru planirala je ukrajinska grupa prije nego što je Rusija pripojila Krim 2014. godine, prenio je njemački list Welt m Sonntag pozivajući se na njemačke istražne izvore.

U to vrijeme Sjeverni tok 1 bio je u funkciji više od dvije godine, a planiranje Sjevernog toka 2 bilo je u toku, navodi list i podsjeća da su plinovodi u velikoj meri uništeni u eksplozijama 26. septembra 2022. godine, u blizini danskog ostrva Bornholm, prenosi Presse Augsburg.

“Rezultati istrage mogu voditi u pravcu ukrajinske grupe. Iz perspektive obavještajnih službi, ima mnogo toga da se kaže i o operaciji lažne zastave koju su proveli Rusi. Oni su u stanju to uraditi”, rekao je za spomenuti list predsjednik njemačke Federalne obavještajne službe (BND) od 2011. do 2016. godine, Gerhard Schindler.

Sumnjiva jedrilica

Kaže, međutim, da tajna služba sumnja u validnost dosadašnjih rezultata istrage. Federalna policija trenutno istražuje pozadinu čina sabotaže u ime Federalnog glavnog tužioca.

Od proljeća 2023. godine u fokusu istrage je jedrilica “Andromeda”, koja je u vrijeme nesreće iznajmljena u Mecklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Navodi se da je šesteročlana posada bila u Ukrajini prije i poslije napada, a sada su se pojavili novi dokazi koji potvrđuju sumnju da je napad na cjevovode izvršila posada jedrilice, rekao je za list zvaničnik upoznat sa istragom.

Izvor: Agencije