Migranti pojačano stižu u BiH, ali tamo ostaju sve kraće

Migranti se u BiH prosjeku zadržavaju tek oko mjesec jer su im trgovci ljudima i krijumčari već osigurali nastavak puta.

Oko 71 posto ispitanih migranata izjavilo je da nisu uspjeli preći grnicu sa Hrvatskom jer su ih vlasti presrele i vratile (Armin Durgut/PIXSELL)

Dolazak ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu ove godine je pojačan, no oni u toj zemlji ostaju sve kraće ali i sve češće postaju žrtve trgovine ljudima, procjena je Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koju u nedjelju prenose lokalni mediji.

Prema podacima te organizacije koja zajedno s lokalnim vlastima brine o ilegalnim migrantima u četiri centra za njihov prihvat koliko ih ima u BiH, trenutno boravi oko 1.400 migranata čiji je jedini cilj nastaviti put ka zapadnoevropskim državama.

Oni se u prosjeku u BiH zadržavaju tek oko mjesec jer su im trgovci ljudima i krijumčari već osigurali nastavak puta, prenosi Hina.

“To je veoma zabrinjavajuće jer pokazuje da trgovci i krijumčari iskorištavaju slabosti osoba koje su u pokretu, a uz to očigledno idu eksploatacija, zlostavljanje i svi oblici eventualnog nasilja”, upozorili su iz IOM-a za Fenu, ističući da su krijumčarenje i trgovina ljudima trenutno najveći i suštinski problem povezan sa migrantskom krizom.

‘Radno angažirati dio migranata’

Među migrantima koje su intervjuirali djelatnici IOM-a njih 74 posto je bar jednom već pokušalo preći granicu s Hrvatskom a 71 posto ispitanih izjavilo je da nisu uspjeli jer su ih vlasti presrele i vratile. Samo su tri ispitanika izjavila da ne bi ponovo pokušali preći granicu.

Među migrantima prevladavaju državljani Sirije, Afganistana, Maroka, Nepala i Pakistana a njihov krajnji cilj su Njemačka, Francuska ili Italija.

Iz IOM-a sugeriraju vlastima u BiH da razmisle o tome kako bi bar dio migranata mogli radno angažirati jer i u toj zemlji već nedostaje radne snage.

Izvor: Agencije