Kijev: Žestoke borbe u istočnoj Ukrajini

Ukrajinska vojska je rekla da je više od 180 ruskih vojnika poginulo u području Pokrovska, te da je uništeno nekoliko vojnih vozila.

Ruske snage posljednjih mjeseci polako napreduju na istoku Ukrajine (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Nastavljaju se teške borbe u istočnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski vojni vrh u subotu navečer u Kijevu, a borbe se vode na 12 lokacija.

„Situacija je bila najgora u području Pokrovska, ali neprijatelj je također bio aktivan u smjeru Limana i Kurakove“, rekao je ukrajinski glavni štab u večernjem izvještaju.

Sva tri grada nalaze se u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck. Tokom dana vodile su se 123 bitke, stoji u izvještaju.

Od toga, 41 bitka vodila se samo u regiji Pokrovsk, a bilo je 19 napada u blizini Limana i 17 u blizini Kurakove, navodi se u izvještaju, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Prema glavnom štabu, u blizini Pokrovska odbijeno je 29 napada, ali 12 bitaka još uvijek traje, dok branitelji čine sve što mogu kako bi stabilizirali situaciju i spriječili neprijatelja da prodre na ukrajinsku teritoriju.

Ranije tog dana, rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je selo Sokil osvojeno u ovom području. Sokil se više ne pojavljuje u izvještaju glavnog štaba, ali se selo Prohres zapadno od njega pojavljuje.

Prekinuto snabdijevanje strujom i vodom

Ukrajinska vojska je rekla da je više od 180 ruskih vojnika poginulo u području Pokrovska. Osim toga, uništeno je nekoliko ruskih vojnih vozila. Informacije se ne mogu provjeriti.

Ruska vojska već mjesecima sporo napreduje, nakon što je početkom godine zauzela tvrđavu Avdijivku. Ukrajina još nije uspjela zaustaviti napredovanje i stabilizirati svoje odbrambene linije.

Ranije su ruske snage zauzele još jedno selo u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

U noćnim napadima bespilotnim letjelicama, Rusija je prekinula snabdijevanje strujom i vodom u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Sumi. Ukrajinske zračne snage saopćile su da je Rusija napala 12 ukrajinskih regija, a da su oborene 24 od 32 bespilotne letjelice.

Ukrajinske snage koristile su bespilotne letjelice za napad na južnu rusku regiju Krasnodar, koja je postala česta meta Ukrajine.

Bespilotne letjelice su oborene, ali su njihove krhotine zapalile skladišta goriva u naseljima Pavlovskaja i Lenjingradskaja i oštetile radio toranj u gradu Jejsku, izjavio je regionalni štab.

Izvor: Agencije