Borrell: Orban predstavlja samo Mađarsku, a ne EU na samitu turkofonih zemalja

Upozorenje je dato poslije sličnog saopćenja izdatog u petak o posjeti Orbana Moskvi, u kojem je Borrell naveo da Orban, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća Evropskom unijom, nije dobio mandat Unije da posjeti Rusiju.

Borrell je naglasio da je učešće Orbana na samitu u azerbejdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije (Reuters/Juan Medina)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell “podsjetio” je mađarskog premijera Viktora Orbana koji učestvuje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da on na tom skupu predstavlja svoju zemlju, a ne i EU, kojom Mađarska predsjedava ovog polugodišta, javlja AFP, prenosi Fena.

Borrell je naglasio u saopćenju da je učešće Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbejdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska kao Vijeće turkofonih država 2009. godine. Mađarska je postala promatrački član 2018. godine.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, predstavlja važan stup saradnje istok-zapad, objavio je jedan od Orbanovih saradnika na mreži X.

Legitimizacija Sjevernog Kipra

EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Sjeverni Kipar, koju EU ne priznaje, kao promatračkog člana te organizacije.

Borrell je to ponovio u svom saopćenju.

“Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizira kao promatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu ‘Tursku republiku Sjeverni Kipar’ koja nije priznata na međunarodnom nivou”, navodi se u saopćenju.

To upozorenje dato je poslije sličnog upozorenja izdatog u petak o posjeti Orbana Moskvi, u kojem je Borrell naveo da Orban, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća Evropskom unijom, nije dobio mandat Unije da posjeti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte s Moskvom.

Nekoliko dana ranije Orban se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska, samozvana “neliberalna demokratija”, kažnjena je zbog, kako zvaničnici u Briselu vide, nazadovanja demokratije, pri čemu je EU zamrznula šest milijardi eura sredstava namijenjenih toj zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Agencije