Nakon Orbanove posjete Putinu, Mađarska otkazala susret Szijjarta i Baerbock

Njemačko ministarstvo saopćilo je u petak da je potrebna ozbiljna i iskrena rasprava nakon sastanka Viktora Orbana sa Vladimirom Putinom.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je posjetio Moskvu i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uz negodovanje lidera EU-a (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Sastanak njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, koji je bio zakazan za 8. juli u Budimpešti, otkazala je mađarska strana.

U vijestima njemačkih medija, koji se pozivaju na Miistarstvo vanjskih poslova Njemačke, navedeno je da Baerbock neće posjetiti Budimpeštu 8. jula, te da je mađarska strana otkazala njen sastanak sa Szijjartom.

“Ozbiljan i iskren bilateralni susret dvoje ministara vanjskih poslova bio bi važan sa aspekta iznenadne i nekoordinirane posjete premijera Orbana Moskvi”, naveli su iz Ministarstva, te izrazili žaljenje zbog otkazivanja posjete.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je posjetio Moskvu i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Orbanovu posjetu Moskvi kritizirali su i predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, piše Anadolija.

Sporna posjeta Moskvi

Čelnici EU-a upozorili su na popuštanje Moskvi i rekli da Orban ne govori u ime Unije.

Kako je prenijela Hina, sastanak nije otkazan iz političkih, već „tehničkih“ razloga.

„Zbog nepredviđene promjene u ministrovom kalendaru, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se posjeta održi kasnije, nadamo se u bliskoj budućnosti“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske.

„Razlog je isključivo tehnički, a ne politički.“

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je „iznenađeno“ otkazivanjem te da je potrebna „ozbiljna i iskrena“ rasprava nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

Izvor: Agencije