Le Pen: Nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi dalekometno oružje

Vodstvo ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja založiti za to da francuske trupe ni pod kojim okolnostima ne budu stacionirane u Ukrajini.

Jordan Bardella rekao je da Francuska ne bi trebala isporučivati ​​Ukrajini ni projektile ni ostalo oružje koje može dobaciti do ruske teritorije (REUTERS/Benoit Tessier)

Ekstremno desno orijentirana francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće dopustiti Ukrajini da koristi francusko dalekometno oružje u borbi protiv ruske invazije u slučaju da se o tomu bude pitalo i tu stranku u sklopu vlade,nakon održavanja drugoga kruga parlamentarnih izbora, rekla je Marine Le Pen.

U izjavi za američki CNN, Le Pen, vjerovatna kandidatkinja RN-a na predsjedničkim izborima 2027, rekla je da će se vodstvo Nacionalnog okupljanja založiti za to da francuske trupe ni pod kojim okolnostima ne budu stacionirane u Ukrajini.

Le Pen je potvrdila stav RN-a nakon što je predsjednik Emmanuel Macron ranije ove godine odbio isključiti mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu koje bi ondje trebale pomagati u obuci ukrajinskih vojnih snaga.

Vodstvo u prvom krugu

Iako se slaže s tim da bi Ukrajina trebala imati mogućnost odbraniti se od ruske agresije, čelnik RN-a Jordan Bardella jasno je kazao da je stranka protiv isporuke oružja, jer bi to moglo rezultirati eskalacijom rata. Istakao je da Francuska ne bi trebala isporučivati ​​Ukrajini ni projektile ni ostalo oružje koje može dobaciti do ruske teritorije.

RN želi preuzeti ključnu ulogu u francuskoj vladi nakon održavanja drugoga kruga izbora u nedjelju. Nada se da će, osvoji li većinu u parlamentu, imenovati premijera iz svojih redova.

Prošle sedmice je u prvom krugu glasanja stranka bila u vodstvu, a nedavne ankete upućuju na to da će stranka ponovno voditi i u drugome krugu, no da neće uspjeti osigurati apsolutnu većinu u parlamentu.

Izvor: Agencije