Francuska krajnja desnica tijesno vodi uoči nedjeljnih izbora

Utrka se zaoštrila posljednjih dana i glasanje u nedjeljnom drugom krugu moglo bi dovesti do parlamenta bez jasne većine.

Macronove centrističke snage i ljevičarski savez povukli su stotine kandidata u taktičkom pokušaju da osiguraju poraz kandidata Le Pen (REUTERS/Benoit Tessier)

Krajnje desna nacionalistička stranka Marine Le Pen nastavlja padati u novim anketama javnog mnijenja objavljenim uoči odlučujućeg kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj ovog vikenda.

Institut Ipsos predviđa da će Nacionalno okupljanje (RN) Le Pen i njeni saveznici osigurati 175 do 205 mjesta u parlamentu – daleko manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali je još uvijek u vodstvu.

Anketa Instituta Harris Interactive dala je krajnjoj desnici 185 do 215 mjesta, prenijela je HIna, pozivajući se na dpa.

Istraživanje Ipsosa stavilo je ljevičarski savez Nove narodne fronte (NFP) na drugo mjesto sa 145 do 175 mjesta.

I krajnja desnica i ljevica su ispred centrističkih saveznika predsjednika Emmanuela Macrona. Oni su na trećem mjestu u anketama, a Ipsos predviđa da će u nedjelju osvojiti 118 do 148 mjesta.

Zapanjenost rezultatima prvog kruga

Prema Harris Interactiveu, ljevičarski savez mogao bi dobiti između 168 i 198 mjesta, a Macronov tabor 115 do 145 mjesta.

Francuska u nedjelju glasa u drugom krugu izbora kako bi odlučila o sastavu buduće Nacionalne skupštine.

Samo 76 od 577 mjesta dodijeljeno je u prvom krugu prije sedmicu.

Macronove centrističke snage i ljevičarski savez od tada su povukli stotine kandidata u taktičkom pokušaju da osiguraju poraz kandidata Le Pen.

Nakon velike pobjede Le Pen u prvom krugu mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se utrka zaoštrila posljednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

Izvor: Agencije