Biden: Bila je to loša noć, ostajem u utrci

Pobijedit ću Donalda Trumpa poručio je u intervjuu za ABC američki predsjednik, koji se od lošeg nastupa na debati sa suočava sa pritiskom da odstupi.

Bio sam iscrpljen i nisam slušao svoje instinkte u smislu priprema, rekao je Biden, govoreći o debati sa Trumpom (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Američki predsjednik Joe Biden trudio se ublažiti političku krizu zbog svoje nestabilne debatne izvedbe, koristeći intervju za ABC News kako bi ponovo rekao da je imao lošu noć i poručio glasačima da će se boriti u utrci 2024. uprkos pozivima da se povuče.

Biden je dao intervju za ABC nakon što je okupljenima u vatrenom govoru u Madisonu, u Wisconsinu, rekao da ga neke demokrate pokušavaju izbaciti iz utrke nakon njegove debate protiv republikanca Donalda Trumpa.

Biden je okrivio “zaista jaku prehladu” za svoj teturajući nastup na raspravi te iscrpljenost nakon dva putovanja u Evropu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Bio sam iscrpljen’

“Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoje instinkte u smislu priprema. Bila je to loša noć,” rekao je Georgeu Stephanopoulosu u intervjuu za ABC.

Biden je rekao da ga je donekle omeo Trumpov govor kada mu je mikrofon bio isključen tokom rasprave.

“Dopustio sam da me to omete. Shvatio sam da jednostavno nisam imao kontrolu”, rekao je.

Dodao je da ne može istrčati utrku, “ali da je još uvijek u dobroj formi.”

Na pitanje je li prošao određeni kognitivni test, Biden je rekao da nije i “niko nije rekao da mora”.

Upitan bi li se podvrgnuo takvom testu, rekao je: “Gledajte, imam kognitivni test svaki dan” kao predsjednik.

‘Opet ću pobijediti’

Biden je otputovao u Wisconsin, državu političkog bojnog polja, kako bi okupio glasače i dao televizijski intervju koji se pažljivo pratio nakon što je njegova debata s Trumpom potaknula neke u njegovoj stranci, uključujući velike donatore, da se zapitaju može li izdržati drugi četverogodišnji mandat.

“Ne mogu reći da je to bila moja najbolja izvedba. Ali od tada je bilo mnogo nagađanja. ‘Šta će Joe učiniti? Hoće li ostati u utrci? Hoće li odustati?'”, rekao je Biden.

“Evo mog odgovora: Kandidiram se i opet ću pobijediti.”

Međutim, predsjednik se suočio s potencijalnom novom preprekom unutar stranačkih redova. Senator Mark Warner, cijenjeni umjereni demokrata, pozvao je demokratske senatore na sastanak u ponedjeljak kako bi razgovarali o Bidenovoj kampanji, rekao je izvor za Reuters.

Washington Post je izvijestio da je Warner tražio od njih da pritisnu Bidena da odstupi iz utrke.

Predsjednik je kasnije rekao novinarima da je razgovarao sa najmanje 20 zastupnika i da su mu govorili da ostane. Upitan o tome da ga je Warner pozvao da ode, Biden je rekao: “Pa, Mark Warner, koliko ja razumijem, jedini to razmatra.”

‘Poušavaju me izgurati iz utrke’

Biden je bio oštar prema onima u svojoj stranci koji su izrazili sumnju u njegovu sposobnost da ih odvede do pobjede nad Trumpom na izborima 5. novembra.

“Ja sam kandidat ove stranke”, rekao je Biden.

“Pokušavaju me izgurati iz utrke. Pa dopustite mi da ovo kažem što jasnije mogu: Ostajem u utrci! Pobijedit ću Donalda Trumpa. Pobijedit ću ga ponovo 2020”, rekao je Biden, pri čemu je naveo pogrešnu godinu.

Nadovezao se rekavši: “I usput, ponovit ćemo to 2024. godine.”

Grupa donatora i poslovnih ljudi glasno je istakla nezadovoljstvo Bidenovom kandidaturom, obustavljajući finansiranje ili razmatrajući moguće demokratske alternative. Čak su i neki od Bidenovih najbližih političkih saveznika, uključujući bivšu predsjednicu parlamenta Nancy Pelosi, postavili pitanja o njegovom zdravlju.

Neke ankete javnog mnijenja pokazale su da Trump povećava vodstvo od rasprave, dok je anketa Reutersa/Ipsosa pokazala da jedan od tri demokrata želi da Biden odustane od utrke.

Izvor: Agencije