Svjetski čelnici čestitali pobjedu Keiru Starmeru na britanskim izborima

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu od 650 mjesta.

Keir Starmer će biti novi britanski premijer (REUTERS/Suzanne Plunkett)

Svjetski lideri čestitali su Keiru Starmeru koji će biti novi britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima te okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

“Čestitke, Keire Starmeru, na vašoj izbornoj pobjedi. Radujem se saradnji s vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja evropske sigurnosti”, napisala je na društvenoj platformi X predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj historiji stranke pošto su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, također, čestitao Starmeru na pobjedi.

“Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao koji smo počeli s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu saradnju, za mir i sigurnost u Evropi, za klimu i umjetnu inteligenciju”, napisao je Macron na X-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se pridružio čestitkama, napisavši da su “Ukrajina i UK bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu”, a osvrnuo se i na Sunaka.

“Zahvalan sam svom dobrom prijatelju Rishiju Sunaku za nepokolebljivu podršku Britanske vlade pod njegovim vodstvom. Tenkovi Challenger, projektili Storm Shadow, obuka naših pilota za avione F-16 te prvi bilateralni sporazum o sigurnosnoj saradnji su samo od nekih naših zajedničkih postignuća koja Ukrajina neće nikada zaboraviti”, rekao je Zelenski na X-u.

Australski premijer Anthony Albanese je novinarima rekao da postoji “snažna veza” između dviju zemalja te da se posebno raduje saradnji s Keirom Starmerom i mnogim drugima iz britanske Laburističke stranke.

“Njihovi pogledi o nizu pitanju su veoma slični našima. Siguran sam da ćemo blisko sarađivati u AUKUS-u (Savezu Australije, UK-a i Sjedinjenih Američkih Država), gdje smo već blisko sarađivali s prethodnom vladom”, dodao je Albanese.

Kanadski premijer Justin Trudeau je na X-u, također, čestitao Starmeru na “historijskoj izbornoj pobjedi”.

“Slijedi mnogo posla da se izgradi progresivnija, pravednija budućnost za ljude s obje strane Atlantika. Hajmo na posao, moj prijatelju”, napisao je Trudeau.

Izvor: Agencije