Starmer imenovao kabinet, David Lammy novi ministar vanjskih poslova

Lider Laburističke partije Keir Starmer zvanično je preuzeo dužnost premijera Velike Britanije nakon što ga je imenovao kralj Charles III.

Nakon uvjerljive izborne pobjede laburista, novoimenovani britanski premijer Keir Starmer u petak je imenovao kabinet (REUTERS/Toby Melville)

Nakon uvjerljive izborne pobjede laburista, novi britanski premijer Keir Starmer u petak je imenovao kabinet, prenosi Anadolija.

Davida Lammy je tako izabran za novog ministra vanjskih poslova. “Čast života je biti imenovan za državnog sekretara za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj. Svijet se suočava s ogromnim izazovima, ali mi ćemo se nositi s ogromnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. Ponovo ćemo povezati Britaniju radi naše sigurnosti i prosperiteta”, napisao je Lammy na platformi X.

Lammy će na poziciji šefa britanske diplomatije zamijeniti Davida Camerona.

Reeves prva žena na čelu ministarstva finansija

Rachel Reeves ušla je u historiju postavši prva žena na čelu britanskog ministarstva finansija.

U svojoj 800-godišnjoj historiji, glavnu funkciju u britanskom trezoru nikada dosad nije obavljala žena.

“Čast je što sam imenovana za kancelarku finansija. Ekonomski rast je bio misija Laburističke partije. To je sada nacionalna misija”, rekla je Reeves.

Angela Rayner je imenovana za zamjenicu premijera i državnu sekretarku za stanovanje i zajednice.

Rayner, istaknuta zvaničnica Laburističke partije, trebala bi igrati ključnu ulogu u pokretanju vladine agende o socijalnoj jednakosti i reformi stanovanja.

Yvette Cooper imenovana je za ministricu unutrašnjih poslova, zadužena za nadgledanje domaće sigurnosti, imigracije kao i reda i mira.

John Healey će služiti kao ministar odbrane i odgovoran je strategiju odbrane zemlje i oružane snage.

Pobjeda laburista

Na izborima održanim u četvrtak, Laburisti su sa 33,7 posto glasova osigurali 412 mjesta u 650 izbornih jedinica.

Konzervativna stranka, koja je vladala zemljom posljednjih 14 godina, pretrpjela je veliki poraz izgubivši 250 mjesta, sa 471 na 141.

Lider Laburističke partije Keir Starmer zvanično je u petak preuzeo dužnost premijera Velike Britanije nakon što ga je imenovao kralj Charles III, a u prvom obraćanju naciji iz Downing Streeta je naglasio posvećenost jedinstvu, javnoj službi i novom početku.

Izvor: Agencije