Njemački general: Treba uvesti obavezno služenje vojnog roka i za žene

Casten Breuer kaže da je Njemačkoj potrebno više od 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista.

U Njemačkoj je 2011. godine obaveza služenja vojnog roka suspendovana na 55 godina (REUTERS/Ints Kalnins)

Njemački general Casten Breuer izjavio je kako se zalaže da prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka u toj zemlji služenje bude obavezno i za žene.

Breuer, koji je kao generalni inspektor Bundeswehra najviši oficir po rangu u njemačkoj vojsci, precizirao je da je Njemačkoj potrebno više od 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista.

Istakao je kako je Njemačkoj, da bi pokrila te potrebe, neophodno još 100.000 rezervista, prenio je Tanjug, pozivajući se na DW.

“Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se, prema Ustavu, odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali je prije toga neophodna odgovarajuća politička i društvena diskusija”, naveo je Breuer.

Ukazao je da Njemačka “mora biti sposobna za rat” i da vojni kadar koji popunjava redove vojske na principu dobrovoljnog obavezivanja nije dovoljan i zbog toga predlaže uvođenje modela sa obaveznim služenjem vojnog roka za oba spola.

‘Glavno čvorište NATO pakta’

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius predstavio je u junu planove za novi model služenja vojnog roka, prema kojem bi postojala šestomjesečna osnovna obuka s opcijom dobrovoljnog, ugovornog služenja dodatnih 17 mjeseci.

Prema tim planovima, prije toga bi trebalo svim vojnosposobnim mladićima postaviti pitanje o njihovoj sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok, a djevojke bi to, također, mogle učiniti.

Breuer je rekao kako je Njemačkoj potrebno da poveća broj vojnika i zbog toga što je članica NATO-a, navodeći da je ta zemlja “glavno čvorište Sjevernoatlanskog pakta”.

U Njemačkoj je 2011. godine obaveza služenja vojnog roka suspendovana na 55 godina.

Izvor: Agencije