Newsweek: Izraelski rat s Iranom na sedam frontova

Autor teksta optužuje Iran da podržava neformalni savez više frakcija širom regije, koji je poznat kao osovina otpora.

Autor je upozorio da će Hezbollah zasuti raketama izraelske gradove poput Tel Aviva i Haife, u pokušaju da nadvlada izraelske odbrambene sisteme (REUTERS/Omar Sanadiki)

Američki magazin Newsweek navodi u svojoj analizi da raste zabrinutost u cijeloj regiji Bliskog istoka zbog mogućeg izbijanja još većeg sukoba između Izraela i Irana, i to na najmanje sedam glavnih frontova. U isto vrijeme, Tel Aviv je još uvijek zaglavljen u ratu protiv Pojasa Gaze i otvoreno razmišlja o pokretanju nove ofanzive na južni Liban.

Međutim, Tom O'Connor, novinar specijaliziran za pitanja nacionalne sigurnosti i vanjsku politiku, u svojoj analizi u američkom magazinu navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice govorio o tome da je njegova zemlja uključena u “rat na sedam frontova” s Iranom. Optužio je tu državu da podržava neformalni savez više frakcija širom regije, koji je poznat kao “osovina otpora”.

Imajući u vidu eskalaciju prijetnji i da ne postoje naznake o skorom postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi ili na izraelsko-libanskoj granici, O'Connor se u svom članku pozabavio pitanjem sedam frontova na kojima se Izrael već suočio s napadima i koji bi mogli predstavljati žarište za dalje eskalacije u slučaju izbijanja sukoba većih razmjera. Ti frontovi su:

Pojas Gaze

Izrael se upuštao u brojne sukobe i konfrontacije otkako je Islamski pokret otpora (Hamas) preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Međutim, Hamasov napad na južni Izrael 7. oktobra izazvao je “najduži i najkrvaviji rat” do sada u gusto naseljenom obalnom području, objašnjava Newsweek.

Iako su izraelski zvaničnici tvrdili da su ostvarili značajne dobitke u sukobu, također su priznali da nailaze na poteškoće u postizanju svojih zacrtanih ciljeva, poput toga da poraze Hamas kao efikasnog vojno-političkog aktera, da osiguraju da Gaza ne predstavlja prijetnju u budućnosti i da vrate zarobljenike koje palestinski otpor i dalje drži u zarobljeništvu.

Zapadna obala

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas suočava se s velikom krizom legitimiteta zbog nezadovoljstva naroda zbog neodržavanja izbora, optužbi za korupciju i sve većih aktivnosti izraelske vojske i doseljenika. Navedeno je pogoršalo probleme i doprinijelo smanjenju djelotvornosti Palestinske uprave, koja tvrdi da zadržava ”nominalnu” kontrolu nad dijelovima Zapadne obale, navodi Newsweek.

Izraelska vojska je provodila redovne racije na “uporišta militanata”, kao što je izbjeglički kamp Jenin, dok su Hamas i druge frakcije, uključujući nezavisne grupe, proširile svoj utjecaj na čitavu Zapadnu obalu, između ostalog i na okupirani grad Jerusalem.

Liban

Izrael je već počeo udvostručavati resurse dodijeljene sjevernom frontu kao rezultat intenziviranja sukoba s Hezbollahom, koji je nedavno za Newsweek rekao da je “spreman na sve”.

Iako je Izrael u prošlosti tri puta izvršio invaziju na Liban i vodio dva velika rata u kojima je učestvovao i Hezbollah, posmatrači upozoravaju da bi izbijanje novog sveobuhvatnog sukoba moglo izazvati najveća razaranja do sada na obje strane.

Autor je upozorio da će Hezbollah zasuti raketama izraelske gradove poput Tel Aviva i Haife, u pokušaju da nadvlada izraelske odbrambene sisteme, kao što je Željezna kupola.

Sirija

Nakon izbijanja rata u Gazi, izraelski zvaničnici izjavili su za Newsweek da je moćna koalicija poznata kao “Divizija Imama Huseina”, koju čine Hezbollah i naoružane grupe iz Afganistana, Pakistana, Jemena i drugih zemalja, a koja ima podršku Irana, aktivna u Siriji i da stoji uz predsjednika Bashara al-Assada.

O'Connor piše da je Izrael i dalje bio meta povremenih napada iz Sirije, ali da je izraelski zračni napad u kojem je ubijen iranski vojni zvaničnik u zgradi iranskog konzulata u Damasku početkom aprila izazvao prvu direktnu razmjenu paljbe ikada između Irana i Izraela, što je pogoršalo zabrinutost od izbijanja sveobuhvatne bitke između dva dugogodišnja neprijatelja.

Irak

Određeni broj oružanih grupa aktivnih u Siriji potječe iz Iraka, a pojavile su se  kao posebno aktivan front od početka rata između Izraela i Hamasa. Iako Irak ne graniči direktno s Izraelom, bio je izvor učestalih napada bespilotnim letjelicama i projektilima, za koje je odgovornost preuzela koalicija frakcija poznatih kao Islamski otpor u Iraku, a uključuje istaknute grupe, kao što su Pokret Nujaba, Kataib Hezbollah, Ashab al-Kahf i drugi.

Jemen

Grupa Ansar Allah, ili pokret Husi, etablirala se u Jemenu kao jedna od “najrazornijih” frakcija osovine otpora. Grupa je zasipala Izrael raketama i izvodila napade bespilotnim letjelicama. Ponekad je izvodila zajedničke operacije s Islamskim otporom u Iraku, kao i protiv nekih komercijalnih brodova na Crvenom moru.

Iran

Iako je Teheran više puta naglašavao da ne želi regionalni rat, iranski zvaničnici su izjavili za Newsweek kako vjeruju da Hezbollah ima dovoljno snage da sam porazi njihovog zajedničkog neprijatelja.

Međutim,  O'Connor u svojoj analizi ističe da se iranski ton u posljednje vrijeme značajno zaoštrio, kako je mogućnost izbijanja rata između Izraela i Hezbollaha sve više dolazila u fokus. Iranski zvaničnici su najavljivali svoju direktnu podršku frakcijama osovine otpora.

Potencijalni frontovi

Prema članku u Newsweeku, “koalicija koju podržava Iran” nastojala je proširiti svoj domet i na druge oblasti. Autor je zaključio da regionalnu scenu dodatno usložnjava i rastuće partnerstvo između Irana i Rusije, koja je koristila iranske bespilotne letjelice u aktuelnom ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera