‘Ne idem nigdje’: Biden ponovno odbio pozive da se povuče

Američki predsjednik i dalje je pod pritiskom da ublaži sumnje u svoju sposobnost nakon lošeg nastupa u debati.

Ako bude ponovno izabran, Biden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina [Elizabeth Frantz / Reuters]

Američki predsjednik Joseph Biden rekao je da “nema namjeru otići”, suočen s pozivima mnogih demokrata da prekine svoju kandidaturu za ponovni izbor, koristeći proslavu Dana nezavisnosti da uzvrati na sumnje u svoju izdržljivost i mentalnu oštrinu.

Loši rezultati 81-godišnjeg demokrate na debati s republikanskim konkurentom Donaldom Trumpom znače da se svaki njegov nastup sada pomno prati. Mnogi demokratski birači zabrinuti su hoće li moći izdržati naporan tempo rada sljedećih 4-5 godina, a neki u njegovoj stranci su ga pozvali da se povuče.

Biden je bio domaćin godišnje svečanosti povodom Dana nezavisnosti SAD-a u Bijeloj kući, uključujući roštilj za nekoliko hiljada aktivnih pripadnika vojne službe i njihove porodice.

Na prijemu je jedna osoba iz publike doviknula američkom predsjedniku: “Nastavite se boriti! Trebamo vas!”

“Možete računati na mene. Nemam namjeru otići”, odgovorio je Biden, ponavljajući obećanje da će ostati u utrci uprkos sve glasnijim pozivima da se povuče.

U unaprijed snimljenom radijskom intervjuu koji je emitiran u četvrtak, Biden je obećao da će se nastaviti boriti, opisujući svoj neuspješan nastup u debati kao “lošu noć”.

“Zafrknuo sam stvar. Pogriješio sam”, rekao je Biden. “To je 90 minuta na sceni. Pogledajte šta sam napravio u 3,5 godine.”

Sve više poziva na povlačenje

No, prethodno je Seth Moulton, kongresmen iz Massachusettsa, postao treći izabrani demokrat koji je pozvao Bidena da se povuče iz utrke.

“Predsjednik Biden učinio je ogromnu uslugu našoj zemlji, ali sada je vrijeme da krene stopama jednog od naših utemeljitelja Georgea Washingtona i odstupi kako bi pustio nove vođe da se dignu i bore protiv Donalda Trumpa”, rekao je Moulton bostonskoj radiostanici WBUR.

Abigail Disney, unuka Walta Disneya koji je utemeljio kompaniju koja nosi njegovo ime, posljednja je u nizu donatora koja je rekla da će prestati finansirati Demokratsku stranku dok Biden ne odstupi iz utrke za izbore, javlja CNBC.

Potpredsjednica Kamala Harris vodeća je kandidatkinja za Bidenovo mjesto na izborima 5. novembra ako aktuelni predsjednik odustane, rekli su izvori. Guverner Kalifornije Gavin Newsom, guvernerka Michigana Gretchen Whitmer i guverner Pennsylvanije Josh Shapiro su, također, navedeni kao moguće zamjene.

Deseci demokrata u Zastupničkom domu pažljivo prate i spremni su zamoliti Bidena da se povuče ako pokaže fizičku ili mentalnu nesigurnost u intervjuu za ABC, koji je najavljen za petak, rekao je izvor za Reuters.

Ako bude ponovno izabran, Biden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. Neke bivše pristalice od njega traže da odstupi kako bi očuvao svoje nasljeđe i umanjio šanse da Trump osvoji drugi mandat. S obzirom na to da su do izbora ostala još samo četiri mjeseca, odluka se, kako kažu, mora donijeti vrlo brzo.

Izvor: Agencije