Le Monde: Zašto je bilo toliko napada na muslimane u Švedskoj

Zvaničnici ekstremističke stranke iz desničarske vladine koalicije na društvenim mrežama su osudili ono što su opisali kao ‘islamizaciju Švedske’.

Džamije u Švedskoj često su na meti desničara (EPA/ANDERS WIKLUND)

Novine Le Monde navode da su se posljednjih godina u Švedskoj uvrede i napadi na muslimane povećali, potaknuti dehumaniziranjem javnog diskursa, od napada na džamije i vrijeđanja žena s hidžabom, do islamofobičnih izjava na radnom mjestu ili u komšiluku.

U svom izvještaju, dopisnica iz grada Skovde Anne-Francoise Hivert spomenula je incident bacanja lešine divlje svinje na džamiju zajednice Skovde, koja je otvorena 2023. godine te da počinitelj nije slutio da su to snimile nadzorne kamere koje je postavila Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj.

Mirza Babović (66), zaposlenik IZ-a, je rekao: „Nažalost, navikli smo na ovakve incidente“, podsjećajući na islamofobične oznake ispred stare prostorije za molitvu, bacanje svinjskih ostataka na gradilište te razbijanje prozora na jednom kontejneru.

Najveća prijetnja Švedskoj

Ovog puta, kako kaže dopisnica, imam Smajo Šahat odlučio je da, iako je podnio žalbu, ne objavi ovaj incident „da počinitelju ne povećava publicitet, da ne daje ideje drugima i da ne povećava zabrinutost svojih članova“. Međutim, lokalni mediji su objavili ovaj incident koji se „dogodilo nekoliko dana prije kampanje za evropske izbore“, koju je pratila nasilna antiislamska i antimuslimanska retorika, kako kaže imam.

Lider krajnje desnice Jimmie Akesson je u novembru 2023. objavio da želi uništiti džamije, zabraniti izgradnju novih i staviti pod nadzor islamsku zajednicu. Njegova desna ruka Richard Jomshof tražio je zabranu svih simbola islama na javnim mjestima, poredeći ih s krstom.

Zvaničnici ekstremističke stranke iz desničarske vladine koalicije na društvenim su mrežama osudili ono što su opisali kao „islamizaciju Švedske“, tvrdeći da su „Šveđani gotovo postali manjina u svojoj zemlji“, nadovezujući se na izjavu Jimmieja Akessona da muslimani predstavljaju „najveću prijetnju Švedskoj“.

Međutim, sada su i druge stranke počele s ovakvom retorikom uoči evropskih izbora te je liderka Kršćanske demokratske stranke (KrF) Ebba Busch, druga ličnost Vlade, ocijenila da Švedska ima „veliki problem s usponom islama“, tvrdeći da su muslimani spremni „kamenovati žene koje ne nose hidžab i baciti homoseksualce s nebodera“.

Potpuno drugačija zemlja

Ti komentari šokirali su radnika u fabrici Volvo Mesuda Babića (47), kako kaže dopisnica, koji je ogorčen zbog stalnog predstavljanja muslimana kao potencijalnih „kriminalaca i terorista“. Rekao je da su njegove dvije kćeri prestale na društvenim mrežama objavljivati svoje slike dok učestvuju u aktivnostima u džamiji kako ne bi bile ismijavane u školi ili diskriminirane u potrazi za poslom.

Smajo Šahat, koji je izbjegao iz Sarajeva tokom rata 1995. godine, više ne prepoznaje Švedsku. „Ona je potpuno drugačija zemlja“, rekao je. Ovaj imam, koji radi u bolnici u gradu Skovde, optužio je političke lidere za „legitimiziranje uvreda i zastrašivanja kojima su muslimani izloženi“.

Prema najnovijim statistikama koje je objavilo Vijeće za prevenciju kriminala, navodi dopisnica, u 2022. godini podnesene su 234 pritužbe zbog islamofobičnih radnji, ali, kako smatra analitičarka Lisa Wallen, te brojke ne znače mnogo jer se malo ljudi usuđuje podnijeti pritužbu. Spominje da je dostizanje brojke od 160 hiljada onih koji traže azil, od kojih je većina s Bliskog istoka, bilo „kap koja je prelila čašu“.

Simon Sorgenfrei, čije je istraživanje uglavnom posvećeno islamu, potvrđuje da se „politički diskurs promijenio za kratko vrijeme“, objašnjavajući da se rasprava o islamu „danas proširila na raspravu o problemima imigracije i integracije u Švedskoj“. Islamofobija je za njega upitna jer je predstavljena „kao koncept koji su kreirali islamisti da ušutkaju kritiku islama“.

Kada je oko 15 islamskih organizacija u Gothenburgu postavljalo pitanja premijeru Ulfu Kristerssonu u novembru 2023, on je naglasio da je „duboko zabrinut što se muslimani osjećaju ugroženo u Švedskoj“.

Izvor: Agencije