Kuleba: Potrebna nam je dozvola partnera za udare na teritoriji Rusije

Kuleba je naveo da je Ukrajina spremna suočiti se sa izazovima koje mogu izazvati rastuće radikalne desničarske političke snage u velikim evropskim državama.

Kuleba je ocijenio da glavni izazov nije samo ruska agresija na Ukrajinu, već i ruska agresija na Evropu u širem smislu (REUTERS/Nadja Wohlleben)

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je za promjenu situacije u ratu s Rusijom neophodno da ukrajinski partneri donesu dvije ključne odluke: dozvole udare na rusku teritoriju, prije svega aerodrome i bombardere u vazduhu kao i da obezbijede više artiljerije i municije.

“U cilju promjene trendova na frontu u vezi s ofanzivom ruskih trupa na ukrajinskoj strani se već donose određene odluke. Ali postoje dvije glavne odluke koje ukrajinski partneri moraju donijeti. Prije svega, pomenuću dozvolu za korištenje zapadnog naoružanja izvan granica Ukrajine protiv ruskih vojnih objekata”, rekao je Kuleba za litvansku agenciju Elta, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, najbolnija tačka kopnenih snaga Ukrajine je “beskrajan broj vođenih bombi koje se bacaju na njihove kopnene snage”.

“Oni masovno uništavaju i ubijaju, a ponekad jednostavno sravne pozicije sa zemljom… Stoga, čim uspijemo otkloniti prijetnju vazdušnog bombardovanja, naše kopnene pozicije će biti ojačane, a Rusiji će biti veoma teško da napreduje”, rekao je Kuleba.

Dodao je da je druga odluka, najvažnija za promjenu situacije na frontu, povećanje snabdijevanja municijom.

Ukrajina spremna da se suoči sa izazovima

“U kombinaciji, ova dva nova faktora će dati opipljiv efekat. Ako zaštitimo naše oružane snage od ruskih vođenih bombi, ako budemo imali dovoljno artiljerije i municije da uništimo ruske kolone i jedinice u pokretu, to će biti ogromna investicija u promjenu na bojnom polju”, rekao je Kuleba.

Istakao je da su u pripremi i rješenja koja će omogućiti uništavanje bombardera na ruskoj teritoriji, za šta su, kako je naveo, potrebne rakete dugog dometa ili dovoljan broj PVO sistema i presretača.

Ukrajinski ministar je izrazio uvjerenje da će prije ili kasnije pomenute odluke biti donesene i pozvao partnere da to urade “što je prije moguće”.

Kuleba je naveo da je Ukrajina spremna suočiti se sa izazovima koje mogu izazvati rastuće radikalne desničarske političke snage u velikim evropskim državama.

“Za narode Evrope bi trebalo da bude pitanje kuda će ti politički izbori voditi Evropu. Razumijem, uvijek postoje dobri razlozi za razočaranje zbog nečega. U svakoj zemlji. Ali Evropljani koji daju svoje glasove protiv centrističkih stranaka treba uvijek da pamte da je Evropa najsigurniji i najprosperitetniji dio svijeta. Važno je da se ta realnost ne uništi”, istakao.

Cilj Rusije se nije mijenjao od 2014.

Kuleba je ocijenio da glavni izazov nije samo ruska agresija na Ukrajinu, već i ruska agresija na Evropu u širem smislu.

Cilj Rusije se nije mijenjao od 2014. godine, dodao je, napominjući da ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje da će Ukrajina propasti od iscrpljenosti i da će se partneri u Evropi i Americi umoriti od podrške Kijevu.

“U suštini, on uvijek čeka da se Ukrajina iznutra uruši i da partneri napuste Ukrajinu zbog izbora ili unutrašnjeg političkog pritiska. To su njegove dvije nade. Međutim, mislim kako je činjenica da je Ukrajina toliko dugo izdržala i pokazala da može pobijediti i osloboditi svoje teritorije uništila Putinove nade i kalkulacije za tu zemlju”, rekao je ukrajinski ministar.

Zaključio je da u Evropi postoje političke snage, uključujući i one na ekstremnoj desnici, koje žele da Evropa promijeni svoje pozicije i politiku i da će ruski lider pokušati da ih iskoristi kao polugu.

Izvor: Agencije