Komandant ukrajinske mornarice: Rusija gubi kontrolu nad krimskom osovinom

Oleksiy Neizhpapa, komandant ukrajinske mornarice i ukrajinski viceadmiral, rekao je da je ruski glavni pomorski centar postao neupotrebljiv zbog napada na njega iz Kijeva.

Ratni brodovi i raketne podmornice imaju značajnu ulogu u redovnim ruskim napadima (EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA)

Crnomorska flota ruske ratne mornarice bila je prisiljena premjestiti na druge lokacije gotovo sve ratne brodove spremne za borbu sa okupiranog Krima.

Oleksiy Neizhpapa, komandant ukrajinske mornarice i ukrajinski viceadmiral, rekao je da je ruski glavni pomorski centar postao neupotrebljiv zbog napada na njega iz Kijeva.

Neizhpapa je napomenuo da je ukrajinska ratna mornarica raketama nanijela veliku štetu bazi Sevastopolj, logističkom centru za popravke, održavanje, obuku i skladištenje municije, važnoj za Rusiju.

Prema Neizhpapi, kako navodi Reuters, baza Sevastopolj je uspostavljena prije mnogo decenija, možda i vjekova, a sada, jasno je, Rusija počinje da gubi ovaj centar.

Ukrajina, koja nema velike ratne brodove, koristila je bespilotne mornaričke čamce napunjene eksplozivom da njima cilja ruske brodove i bombarduje objekte Crnomorske flote i druge vojne ciljeve na poluotoku Krim raketama Storm Shadow i Atacms.

Prijevoz ruskih brodova

Gotovo svi kapitalni brodovi spremni za borbu prebačeni su iz glavne ruske baze Crnomorske flote i zadržani u Novorossiysku, a neki su ostali u Azovskom moru.

Ruskoj pomorskoj bazi Novorossiysk, koja se nalazi istočno od Crnog mora, nedostaje opsežna infrastruktura koju ima baza Sevastopolj na Krimu, a koja je bila centar za skladištenje i lansiranje krstarećih projektila, navodi Neizhpapa.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentiralo Neizhpapine izjave.

Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je mornaričkim komandantima da je ruska flota posljednjih godina prošla sveobuhvatnu obnovu, uz velike napore da poveća i ojača svoju borbenost, uključujući modernizaciju strateških i kopnenih bombardera.

Ratni brodovi i raketne podmornice igraju istaknutu ulogu u redovnim ruskim napadima raketama dugog dometa.

Neizhpapa je rekao da je Ukrajina uništila ili oštetila 27 pomorskih brodova, uključujući pet brodova koje su uništile pomorske mine koje su ukrajinske pomorske snage postavile u blizini Sevastopoljskog zaljeva.

Moskva je 2014. zauzela poluotok Krim i pripojila ga svojoj teritoriji, oduzevši ga od Ukrajine.

Prije februara 2022, Rusija je koristila svoju crnomorsku flotu, sastavljenu od desetina ratnih brodova, za pokazivanje vojne moći u vodama Mediterana i Bliskog istoka.

Položaj Rusije u Azovskom moru

Neizhpapa je izvijestio da je dio ruskih ratnih brodova, koji su rijetko ulazili u Azovsko more, tamo sada redovno stacioniran, u skladu sa usvojenom odbrambenom strategijom.

Podaci praćenja koje je prikupila ukrajinska mornarica pokazali su da je do 27. juna u Azovskom moru bilo stacionirano 10 ruskih ratnih brodova, dok u 2023. tamo nije bilo nijednog broda.

Neizhpapa je objasnio da Rusi Crnomorsku flotu, trenutno, koriste, uglavnom, za logističke usluge, sa ograničenim mogućnostima za kontrolu obala i lansiranje krstarećih raketa Kalibar na Ukrajinu.

Neizhpapa je odbio otkriti buduće planove Ukrajine u Crnom moru, ali je napomenuo da joj njene operacije omogućavaju da osigura svoje morske puteve bez odobrenja Rusije, posebno nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o izvozu hrane, uz posredovanje UN-a prošle godine.

Osim napada dronovima, ruskim ratnim brodovima je onemogućen ulazak u sjeverozapadni dio Crnog mora, na površinu od oko 25 hiljada kvadratnih kilometara, navodi Neizhpapa.

Naglasio je da će isporuka američkih borbenih aviona F-16 ojačati sposobnost Ukrajine kako bi se suprotstavila ruskim avionima i da će sjeverozapadni koridor Crnog mora učiniti gotovo 100 posto sigurnim.

U pokušaju da proširi brodske puteve, Ukrajina nastoji anektirati luke Mykolaiv i Herson, ali Rusija to ometa svojom kontrolom nad Kinburnskim sprudom, što predstavlja izazov za plovidbu i sigurnost luke.

Na kraju, Neizhpapa je istakao da se obim roba koje prolaze koridorima stabilizirao u proteklih šest mjeseci, jer je broj pomorskih konvoja porastao na dva dnevno umjesto jednog, što je bio slučaj u 2023. godini.

Izvor: Agencije