Izraelski pisac: Sigurnosne službe ljute na Netanyahua jer pokušava osujetiti dogovor

Pisac blizak izvorima vojnih, sigurnosnih i obavještajnih struktura u Izraelu rekao je: ‘Čak i prije nego što je Hamasov odgovor stigao do Izraela, komunikacija se pokušala omesti’.

Izraelci demonstriraju i zahtijevaju postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika s Hamasom (REUTERS/Eloisa Lopez)

Izraelski vojni analitičar rekao je da su visoki zvaničnici u Uredu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ekstremistički elementi u njegovoj vladi sarađivali kako ne bi ostavili prostora za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Pisac Ronen Bergman, u članku u listu Yedioth Ahronoth, citirao je sigurnosni izvor koji je rekao: “Moguće je već početi pregovore nakon odgovora Hamasa koji je dostavljen posrednicima, ali premijerov Ured i ekstremistički elementi u vladi su međusobno koordinirali kako ne bi ostavili prostora za postizanje sporazuma. Dešava se da će kidnapovana osoba biti žrtvovana jer Netanyahu želi da kupi još vremena”.

Pisac – koji je blizak izvorima vojnih, sigurnosnih i obavještajnih struktura u Izraelu – dodao je: “Čak i prije nego što je Hamasov odgovor sinoć stigao do Izraela, komunikacija se pokušala omesti koliko god je moguće”.

Objasnio je: “Počeo je novi sukob između izraelske vojske i obavještajne zajednice s jedne strane i Netanyahuove kancelarije s druge strane… Visoki zvaničnici u odbrambenom aparatu, iz raznih organizacija i jedinica, jučer su iskazali veliki bijes zbog namjere nekih strana u vladi da osujete svaku mogućnost postizanja sporazuma”.

Pokret Hamas je, u saopćenju, u srijedu, naveo da je šef njegovog političkog biroa Ismail Haniyeh stupio u kontakt s posrednicima u Kataru i Egiptu u vezi s idejama radi postizanja sporazuma koji bi stao u kraj izraelskoj agresiji i da bi se “u pozitivnom duhu pozabavio analizom sadržaja” u vezi sa sporazumom o zarobljenicima.

Nakon toga, Netanyahuov ured je na platformi X objavio Mossadovu izjavu u kojoj se navodi da su posrednici (Egipat i Katar) Izraelu predstavili odgovor pokreta Hamas na prijedlog prekida vatre te da će “kancelarija proučiti odgovor Hamasa i dati svoje mišljenje posrednicima”.

Izraelski radio je, također, izvijestio o sastanku Kabineta u četvrtak navečer, kako bi razgovarao o Hamasovom odgovoru na sporazum o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Gazi.

Službe bezbjednosti ne znaju

Ali, izraelski pisac je potvrdio da su “svi sigurnosni dužnosnici uključeni u pregovore o mogućem dogovoru s Hamasom kazali da uopće nisu znali za najavu Netanyahuovog ureda” te da bi ona trebala doći iz usta “službenika bezbjednosti”.

Dodao je: “Iza kulisa se događala drama – uvečer, kada je Hamasov odgovor primljen, visoki zvaničnici u sigurnosnom aparatu iznijeli su potpuno oprečan stav od onoga što im se nekoliko sati ranije pokušalo pripisati iz Ureda premijera. U Hamasovom odgovoru vidjeli su mnogo prostora za početak pregovora o postizanju dogovora”.

Izraelski pisac-istraživač citirao je sigurnosne izvore koji su rekli: “Kancelarija premijera i ekstremistički elementi u vladi sarađivali su i prije nego što je Hamas iznio svoj odgovor na najnoviji katarski prijedlog, kako ne bi ostavili mogućnosti za njegov uspjeh i kako bi zatvorili vrata mogućnosti oslobađanja Izraelaca iz Pojasa Gaze u doglednoj budućnosti”.

Objasnio je: “U utorak prošle sedmice premijer Katara se sastao s visokim zvaničnicima Hamasa prisutnim u Dohi i ponudio im alternativne formule za prevazilaženje teških pitanja koja su još sporna za Izrael. Pokret nije odmah dao odgovor na te prijedloge, ali kao što smo i govorili u Izraelu “procjenjivalo se da će Hamas dati pozitivan odgovor ili barem relativno pozitivan”.

Odgađanje do poslije Kongresa

Pisac je, također, govorio o dubokim razlikama između sigurnosnih službi i Ureda premijera, kada je rekao: “Strane koje su jučer učestvovale u pregovorima bile su iznenađene kada su izraelski mediji citirali sigurnosnog zvaničnika koji je tvrdio da Hamas i dalje insistira na klauzuli u sporazumu koja će spriječiti Izrael da se vrati borbama nakon prve faze, a to je neprihvatljivo za Izrael. Postoje i drugi nedostaci koji nisu otklonjeni, a Izrael će nastaviti vojni i politički pritisak kako bi oslobodio naših 120 otetih”.

Otkrio je – pozivajući se na istrage sigurnosnih službi – da je “kabinet premijera izdao ovo saopćenje i pripisao ga sigurnosnom tijelu, te da sigurnosni aparat i obavještajna zajednica odbijaju da se to saopćenje objavi u njihovo ime”.

Dodao je da je, kako reče jedan među najupućenijim u pregovore o sporazumu, “teško naći primjer u historiji da su zvaničnici u bezbjednosnom establišmentu na ovaj način govorili o svom vrhovnom komandantu (nazvali su Netanyahua lažovom)”.

Na kraju je rekao: “Hamas je dao dobar odgovor. Moguće je da pregovori počnu sutra i urode dogovorom, ali sada nema Eisenkota ili Gantza da zahtijevaju sastanak ratnog kabineta, tako da Netanyahu može odlučiti da ne sazove sastanak vlade, ili da ne dozvoli timu da ode u Dohu radi vođenja pregovora. Bez uveličavanja, u situaciji smo u kojoj će kidnapovani ljudi biti žrtvovani jer Netanyahu želi odgoditi odgovor na ponudu Hamasa sve do poslije svog govora u Kongresu”.

Izvor: Agencije