SAD najavio novi paket presretača za Ukrajinu

Paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini (REUTERS/Eloisa Lopez/File Photo)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protuzračne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, saopštila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, javlja Tanjug.

“Američka administracija najavljuje dodjelu novog značajnog paketa pomoći Ukrajini u oblasti sigurnosti. SAD nastavlja podržavati odbranu Ukrajine od invazije Ruske Federacije”, rekla je na brifingu za novinare, prenosi Ukrinform.

Glasnogovornica Bijele kuće nije navela ukupnu vrijednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji je SAD dodijelio otkako je predsjednik SAD-a Joe Biden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne sigurnosti.

Ovaj zakon je osigurao više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini.

Kupovina novih raketa

Glasnogovornica je precizirala da će novi paket sadržavati rakete za ukrajinske sisteme PVO, municiju za HIMARS, artiljerijske granate i druga “izuzetno važna sredstva koja se, prema ovlaštenju predsjednika, uklanjaju iz američkih zaliha”.

Osim toga, dodala je, paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS “kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoje trupe i gradove od ruskih zračnih napada”.

Na sastanku s ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom u utorak, šef Pentagona Lloyd Austin najavio je pripremu paketa pomoći Ukrajini u iznosu većem od 2,3 milijarde dolara.

Izvor: Agencije