Reuters: Biden u narednim danima mora pokazati izdržljivost i mentalnu oštrinu

Ako američki predsjednik želi ostati u utrci za Bijelu kuću nakon lošeg nastupa u debati sa Trumpom, morat će se iskazati na brojnim događanjima koja slijede u nadolazećim danima, piše Reuters.

U radio intervjuu za WURD, koji se emitirao u četvrtak, Biden je govorio koliko je kao predsjednik učinio za crne Amerikance (EPA-EFE/SHAWN THEW) (EPA)

Ako američki predsjednik Joe Biden želi preživjeti pritisak da se povuče iz utrke za Bijelu kuću nakon lošeg nastupa u debati s Donaldom Trumpom, morat će se iskazati na brojnim događanjima koja slijede u nadolazećim danima, piše Reuters.

Dok sve više demokrata traži od njega da se povuče i da njegovo mjesto na izborima 5. novembra zauzme potpredsjednica Kamala Harris, Biden hitno mora biračima i stranačkim donatorima pokazati izdržljivost i mentalnu oštrinu, javlja Hina.

Imat će priliku to pokazati na prijemu za porodice u povodu proslave Dana nezavisnosti 4. jula u Bijeloj kući, u intervjuu u petak za ABC News i istog dana na izbornom skupu u Wisconsinu.

Potom se u nedjelju sa suprugom Jill mora obratiti hiljadama članova sindikata radnika u obrazovanju, Nacionalne obrazovne asocijacije (NEA), u Pennsylvaniji, a sljedeće sedmice na samitu NATO-a u Washingtonu ugostit će desetke svjetskih čelnika. Tom će prilikom održati rijetku samostalnu press konferenciju.

Izvor je Reutersu rekao da deseci visoko rangiranih demokrata pomno prate Bidena, spremni da zatraže da odstupi ako loše obavi intervju za ABC.

U radio intervjuu za WURD, koji se emitirao u četvrtak, Biden je govorio koliko je kao predsjednik učinio za afroamerikance. Povremeno bi pritom mucao.

‘Dogodila mi se loša debata’

Na pitanje da li Amerikanci moraju biti zabrinuti nakon njegovog nesigurnog nastupa u debati s Trumpom, Biden je je rekao: “Ne, dogodila mi se loša debata. To ne bi trebalo poništiti sve što sam kao predsjednik učinio u tri i po godine.”

“Tip protiv kojeg se takmičim je osuđeni prijestupnik koji od prvog dana želi biti diktator. Nije šala, on to misli”, rekao je Biden.

Republikanski kandidat Trump uspostavio je znatnu prednost nad predsjednikom Bidenom u utrci za Bijelu kuću otkako su dva kandidata raspravljala prošle sedmice, pokazuju odvojene ankete koje su u srijedu objavili New York Times i Wall Street Journal.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump, 76-godišnji republikanac, gradi prednost od šest postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad 81-godšnjim Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerojatno glasati na izborima 5. novembra.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima šest bodova prednosti nad Bidenom, u usporedbi s dva boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u februaru.

Biden ne odustaje

Biden je u srijedu za radijsku emisiju “The Earl Ingram Show” rekao da ne odustaje i da će se nastaviti boriti.

“Zeznuo sam, napravio sam pogrešku tokom 90 minuta na pozornici. Ali pogledajte što sam učinio posljednje tri i po godine”, rekao je Biden.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dugogodišnja Bidenova saveznica, rekla je da je legitimno pitati je li Bidenov nastup u Atlanti bio “epizoda” ili stanje, no njujorška guvernerica Kathy Hochul mu je dala punu podršku.

“Predsjednik Biden je u utrci kako bi pobijedio”, rekla je Hochul.

Guverner Minnesote Tim Walz, predsjednik Udruge demokratskih guvernera, rekao je da je Bidenov učinak u debati u četvrtak bio loš, ali smatra da je Biden sposoban za dužnost.

Guverner Marylanda uz Bidena

“Očito smo, kao i mnogi Amerikanci, malo zabrinuti. Zabrinuti smo jer prijetnja Trumpovog predsjedništva nije samo teoretska”, rekao je Walz.

“Predsjednik nam je uvijek čuvao leđa. I mi ćemo mu čuvati leđa”, rekao je novinarima guverner Marylanda Wes Moore nakon sastanka s Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući, na kojem su sudjelovala 24 demokratska guvernera i gradonačelnik Washingtona, D.C, od kojih su se neki pridružili putem interneta.

Gavin Newsom, guverner Kalifornije, također je dao čvrstu podršku Bidenu.

Raul Grijalva, iz Arizone, pozvao je Bidena da odustane od predsjedničke utrke, a kongresnik Seth Moulton iz Massachusettsa upozorio je da su Bidenove godine uteg.

“Nesretna realnost je da će nam status quo najvjerovatnije podariti predsjednika Trumpa”, rekao je Moulton.

Izvor: Agencije