Putin: Rusija će odgovoriti na raspoređivanje američkih raketa

Ako se negdje pojave raketni sistemi srednjeg i kraćeg dometa američke proizvodnje, onda zadržavamo pravo da djelujemo recipročno, rekao je Putin.

Rusija je spremna na dijalog sa SAD-om, reko je ruski predsjednik (Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna recipročno odgovoriti na raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kraćeg dometa (INF) u bilo kojoj regiji svijeta.

”Proglašavamo moratorij na moguće buduće raspoređivanje naših sistema, sve dok se (američki) raketni sistemi ne pojave u nekom regionu svijeta. A ako se negdje pojave raketni sistemi srednjeg i kraćeg dometa američke proizvodnje, onda zadržavamo pravo da djelujemo recipročno”, rekao je Putin, dodajući da je Rusija morala reagovati na uništavanje dokumenata koji su u osnovi međunarodne stabilnosti od strane SAD-a, prenosi portal Izvestija.

Što se tiče globalne sigurnosti, Putin je rekao da pregovori o tome trebaju pričekati završetak američkih predsjedničkih izbora i dodao da je Rusija spremna na dijalog sa SAD-om.

‘Čekati američke izbore’

“Hajde da sačekamo formiranje nove administracije i da shvatimo koji su njeni planovi i preferencije. Želim ponoviti – spremni smo na to”, rekao je Putin, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA.

Istakao je da nije upoznat sa prijedlozima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za miran završetak sukoba u Ukrajini.

“Činjenicu da gospodin Trump, kao predsjednički kandidat, izjavljuje da je spreman i da želi da zaustavi rat u Ukrajini, mi shvatamo prilično ozbiljno, ali nisam upoznat sa njegovim mogućim prijedlozima kako to planira uraditi. To je, naravno, ključno pitanje, ali ne sumnjam da on to kaže iskreno i mi ćemo to podržati”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije