NSRS usvojio bankarske zakone, izglasan i zakon o grbu, himni i zastavi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, kao i himnu.

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska usvojili su izmjene seta zakona koji bi trebali omogućiti da Investicijsko-razvojna banka RS-a i mikrokreditne organizacije uđu u platni promet (Fena)

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska usvojili su izmjene seta zakona koji bi trebali omogućiti da Investicijsko-razvojna banka RS-a i mikrokreditne organizacije uđu u platni promet.

Zakoni su usvojeni sa 43 glasa od 59 prisutnih u skupštinskoj sali, javlja Fena.

Zastupnici opozicije kažu da na taj način Vlada spašava sankcionirane kompanije povezane sa porodicom Milorada Dodika, a kojima banke gase račune. Iz Vlade tvrde da žele povećati konkurentnost na bankarskom tržištu.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o grbu, himni i zastavi, koji predviđa ponovno korištenje himne “Bože pravde” i grba s dvoglavim orlom, odnosno grb Nemanjića, koje je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Predviđena je i javna rasprava.

Ranije znakovlje RS-a proglašeno neustavnim

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

Zakon je usvojen sa 56 glasova, za tri glasa protiv i bez suzdržanih glasova.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NSRS-a 2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna RS-a, pišu emdiji.

Razlog za proglašavanje neustavnim je bilo to što na grbu i u himnoj nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih naroda.

Zakoni stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku RS“, ali da bi ove odredbe stupile na snagu IRB RS će morati dobiti odobrenje Centralne banke BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije