Kremlj: Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Ukrajina je pretvorena u instrument u rukama kolektivnog Zapada uz čiju pomoć namjerava još više pritisnuti Rusiju, tvrdi ruski predsjednik.

Erdogan i Putin razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu (EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne može biti posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tanjug.

”Ne, nije moguće”, bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva.

Potvrdio je da je na sastanku Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu ”bilo riječi o Ukrajini”, prenosi RIA.

Putin i Erdogan razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu.

“Uprkos svim poteškoćama u svijetu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak”, rekao je Putin.

Nema pregovora bez Rusije

Organiziranje bilo kakvog globalnog mirovnog samita o Ukrajini, koji isključuje Rusiju, jednostavno je “apsurdno” i neće biti uspješno, rekao je ranije glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao za ruski medij Argumenti i činjenice da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, koji traje više od dvije godine, kako bi se zaštitila od Zapada, prenosi Hina.

“Može li se ukrajinski problem riješiti bez učestvovanja Rusije? Odgovor je jasan – ne može”, rekao je Peskov.

“Zato što je Ukrajina pretvorena u instrument u rukama kolektivnog Zapada uz čiju pomoć namjerava, kako se čini, još više pritisnuti Rusiju, obuzdati Rusiju…”

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je odbacio ukrajinski mirovni plan koji poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje granica Kijeva iz 1991, uključujući Krim koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. Opisao ga je “neprovodivim”.

Peskov je ponovio da je plan nezamisliv te osudio namjeru Evropske unije i drugih zemalja da se ruska zamrznuta sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini.

“Vjerujem da Evropljani shvataju da ćemo osporiti takvu odluku”, rekao je.

Izvor: Agencije