Glasovi Palestinaca: Palestini treba novo vodstvo koje štiti zemlju i ljude

Ništa manje važna od otpora i njegovog djelovanja u suprotstavljanju agresiji je ponovna izgradnja Palestine.

Ali Baraka, Rabhi Haloum, Ihsan Attia i Majed Al-Zeir (aljazeera.net)

Piše: Ahmed Hafez

Održavanje drugog foruma „Palestinski nacionalni dijalog“ u Istanbulu početkom ove sedmice nije bio običan događaj, ne samo zato što je uslijedio nakon devet mjeseci izraelske agresije na Pojas Gaze, već i zbog novog duha među učesnicima i značaja radnih dokumenata i pitanja o kojima se raspravljalo na sesijama.

Prisutni su govorili o neophodnosti otpora i podršci njemu, opisujući ga kao suštinski temelj na kojem počiva plan oslobođenja Palestine, zatim o neophodnosti ponovne izgradnje Palestine na novim temeljima, ne isključujući nikog i ne dopuštajući nikome da sam donosi odluke, te da se to sprovede kroz nacionalni dijalog, koji počinje odmah bez ikakvog odlaganja.

Otpor je neophodan

Na marginama foruma koji je organizirala Narodna konferencija Palestinaca u inostranstvu (PCPA), Al Jazeera je uradila niz intervjua sa Palestincima koji predstavljaju trenutnu palestinsku realnost i govore o onome što želi palestinski narod.

Ali Baraka, šef Hamasovog Odjela za nacionalne odnose u inostranstvu, rekao je da je palestinsko pitanje nakon Potopa al-Aksa ušlo u novu fazu koja nosi naziv „otpor, oslobođenje, povratak i nezavisnost“.

Ovo viđenje dijeli odgovorni za arapske i međunarodne odnose Islamskog džihada Ihsan Ataya, koji je rekao: „Palestinski narod i sve njegove komponente jednoglasno biraju otpor i podržavaju naš narod u Gazi i na Zapadnoj obali protiv ove brutalne, divljačke, zločinačke agresije”.

Ataya ulogu palestinskog otpora na terenu opisuje kao snažnu i vidi ga kao „jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda koji je dokazao svoju vrijednost i podnio velike žrtve na putu oslobođenja i otpora ovoj agresiji u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali i to na nivou boraca koji se hrabro suprotstavljaju ovom neprijatelju i zadaju mu bolne udarce“.

Ponovna izgradnja palestinske zajednice

Predsjednik odbora Evropsko-palestinskog vijeća za političke odnose (EUPAC) Majed Al-Zeer rekao je da su se nakon Potopa al-Aksa formirali lokalni, regionalni i međunarodni politički konteksti u vezi s palestinskim pitanjem, koji nameću nova pravila u suočavanju s budućnošću palestinskog naroda, za razliku od onoga što je bilo ranije. Važnost Al-Zeerovog viđenja je u činjenici da je on, također, prvi zamjenik predsjedavajućeg Narodne konferencije Palestinaca u inostranstvu i učesnik je mnogih evropskih aktivnosti podrške palestinskom pitanju i solidarnosti sa opkoljenim Pojasom Gaze u njegovoj trenutnoj nevolji.

Ništa manje važna od otpora i njegovog djelovanja u suprotstavljanju agresiji je ponovna izgradnja Palestine. Predsjednik odbora EUPAC-a kaže da se danas nijedan Palestinac ne dvoumi oko toga jer je to strateška nacionalna potreba, posebno nakon skoro devet mjeseci izraelske agresije i genocida u Pojasu Gaze.

Iz tog razloga upozorava na neophodnost ulaganja u globalni pokret i političku, medijsku i pravnu situaciju kako bi se podstaklo restrukturiranje Palestinske oslobodilačke organizacije kako bi ona postala sveobuhvatan kišobran za sve entitete palestinskog naroda , iznutra i izvana, i usvaja princip izbora kako bi za nas proizveo novi Nacionalni savjet i novo rukovodstvo.

I bivši palestinski ambasador Ribhi Halloum ima ovakvo viđenje i kaže: „Ponovna izgradnja Palestine zahtijeva odgovorno palestinsko rukovodstvo koje će to preuzeti u smislu pronalaženja zamjenskog rukovodstva koje će preuzeti odgovornost zaštite palestinske zemlje i naroda, kao i Gaze koja pati zbog onoga što trenutno proživljava.“

Ambasador Halloum je trenutno predsjedavajući Komiteta za međunarodne odnose Narodne konferencije Palestinaca u inostranstvu, a prethodno je bio član Revolucionarnog vijeća Fataha kao i u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

Ovaj bivši diplomata smatra da se u procesu ponovne izgradnje Palestine treba „dati prostora mladim liderima“. „Mi smo ostarili i naša uloga jeste neodvojiva od uloge koju ima naša omladina i potomci. Ako mi dobro postupimo, naša buduća generacija može se suočiti s ovim događajima“, rekao je.

Ataya se zapitao: „Da li je Palestina trenutno sposobna integrirati sve entitete palestinskog naroda ili su je monopolizirali neki od njih?“

Odgovorio je da „mora priznati da onaj ko je Palestinu prepustio planovima za naseljavanje i predaji pred neprijateljem, a potpisao je sporazum u Oslu, mora odustati od tog plana i prihvatiti izbor palestinskog naroda da se odupre okupaciji“. Dodao je: „Nadamo se da će svi shvatiti da je otpor važan kako bi se ponovno izradila Palestina koja uključuje sve svoje entitete, a ne samo jedan dio, isključujući ostale.“

Šef Hamasovog Odjela za nacionalne odnose u inostranstvu je objasnio šta se mora ispuniti za ponovnu izgradnju Palestine, posebno nakon Potopa al-Aksa, a to je:

  • sveobuhvatni palestinski nacionalni dijalog
  • formiranje novog Palestinskog nacionalnog vijeća koje predstavlja zemlju i inostranstvo
  • provođenje izbora novog Izvršnog komiteta PLO-a i njegovog šefa na temelju programa Potopa al-Aksa, koji se zasniva na otporu, jer nijedna opcija nije uspjela vratiti Palestincima prava od Osla 1993. godine

Palestinski dijalog

Treća stavka na koju su ukazali oni s kojima je razgovarala Al Jazeera odnosi se na neophodnost dijaloga između Palestinaca i važnost tog dijaloga u izgradnji Palestine u trenutnim okolnostima te da on mora početi odmah.

Baraka je rekao da je Hamas spreman za svaki dijalog o izgradnji Palestine na prethodno spomenutim temeljima. „Dobili smo poziv za sastanak u Kini 23. ovog mjeseca, ali je, nažalost, (palestinski) predsjednik Mahmoud Abbas otkazao ovaj sastanak i on snosi odgovornost za neuspjeh palestinskog nacionalnog dijaloga.“

Dodao je: „Abbas kontrolira Palestinsku oslobodilačku organizaciju i zatvara njena vrata Hamasu i Islamskom džihadu, ali mora znati da je Potop al-Aksa potvrdio da su frakcije otpora ključne u odbrani palestinskih prava i palestinskog naroda i bez njih neće biti niti jedne organizacije za oslobođenje.“

Al-Zeer smatra da je za palestinski dijalog potrebna iskrena volja te da su važni napori naroda kako bi postojala lokalna i globalna demokratska situacija i kako bi postojali „izbori u zajednicama čiji je jedini legitimni predstavnik Palestinska oslobodilačka organizacija“.

On objašnjava da se ova vizija zasniva na „vraćanju punih prava palestinskom narodu i porazu okupacije svim sredstvima propisanim međunarodnim zakonima“.

Formiranje rukovodstva

Bivši palestinski ambasador je pozdravio svaki napor uložen u palestinski dijalog i rekao: „Moramo se vratiti svojoj savjesti, posebno oni koji nisu nešto poduzeli, a u njihovim rukama je donošenje odluka, moraju izvršiti svoju dužnost, mora se brzo formirati rukovodstvo u okviru Palestinske oslobodilačke organizacije, čiju su Nacionalnu povelju ukinuli.“

Ambasador Halloum je dodao: „Trenutni predsjednik je ukinuo Palestinsku nacionalnu povelju, čiji je prvi član propisivao da je oružana borba jedini način da se oslobodi Palestina.“ Nastavlja: „Palestinske vlasti moraju vratiti PLO-u Nacionalnu povelju i početi s njenom provedbom, ali to ne mogu i ne žele jer je njihova sudbina povezana s njihovom šutnjom.“

Ko ometa dijalog?

Lider Islamskog džihada je rekao: „Palestinski dijalog postoji i otvoren je i nema problema u komunikaciji između entiteta palestinskog naroda, bilo u PLO-u ili frakcijama otpora. Ovaj dijalog je prošao mnoge puteve i stanice, od kojih je posljednja bila u Moskvi.“

Ali, Ataya je dodao: „Na veliku žalost, smatramo da oni koji ometaju sporazumijevanje među Palestincima su Amerikanci i cionisti. Palestincima je stalo do jedinstva u svojim redovima, ali nažalost, postoje pritisci i zlonamjerni pokušaji povećanja palestinskog razdora i nesuglasica i pokušaji da se izazove sukob među Palestincima.“

Na kraju intervjua s Al Jazeerom rekao je: „Palestinsko rukovodstvo i lideri otpora su svjesni da je unutrašnji sukob fatalan za sve Palestince i da nije rješenje. Stoga nam je stalo da naše oružje bude usmjereno na cionističkog neprijatelja, a naš cilj da bude uklanjanje okupacije i slom njenog plana“, jer je njen neuspjeh u Palestini pokazatelj neuspjeha „Sykes-Picot“ sporazuma i cjelokupnog kolonijalnog plana u regiji.

Izvor: Al Jazeera