Finska prihvata prisustvo savezničkih snaga na svojoj teritoriji

Finski ministar odbrane Antti Hakkanen putuje po Evropi i SAD-u i razgovara o tome koje zemlje NATO-a bi Finskoj mogle ponuditi svoje vojnike.

Ministar odbrane Finske Antti Hakkanen rekao je da je Finska sagledala potrebu da izgradi vlastiti model odbrane (NTB/Heiko Junge via REUTERS)

Ministar odbrane Finske Antti Hakkanen rekao je da je Finska sagledala potrebu da izgradi vlastiti model odbrane koji podrazumijeva i da prihvati prisustvo savezničkih snaga na svojoj teritoriji, prenosi Tanjug.

Finska je prije godinu dana pristupila NATO-u, a prema riječima Hakkanena, razlog za procjenu nove situacije su akcije Rusije, prenosi finski javni servis Ile.

“Rusija je veoma nepredvidiva i situacija je, nažalost, sve teža. Rusija razvija savezničke odnose sa Iranom i Sjevernom Korejom, a u Ukrajini se vidjelo na kakve je sve žrtve i rizike spremna”, rekao je Hakkanen.

Finski ministar odbrane Hakkanen putuje po Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i razgovara o tome koje zemlje NATO-a bi Finskoj mogle ponuditi svoje vojnike.

Finska se nada da će trupe nekih zemalja redovno dolaziti na obuku kao i da će obuka biti intenzivirana ako se sigurnosna situacija bude pogoršala.

Izvor: Agencije