‘Država bez poštovanja’: Kako Izraelci gledaju na svoju vladu nakon rata u Gazi

Ankete su pokazale pad međunarodne simpatije prema Izraelu i otkrile da Netanyahuova vlada živi u nečemu što liči političkoj izolaciji.

U Izraelu se nastavljaju protesti protiv Netanyahuove politike (REUTERS/Eloisa Lopez)

Kako Izraelci, nakon približno devet mjeseci izraelske agresije na Gazu, gledaju na svoju vladu, njen učinak i efekte ovog rata na njih? Da li je vlada postigla ciljeve koje im je obećala ili je pala pred nepokolebljivošću palestinskog otpora?

Šta će se dogoditi s popularnošću premijera Benjamina Netanyahua? Da li on još uživa povjerenje Izraelaca u pronalaženju rješenja koja će staviti tačku na rat koji je započeo?

Početkom juna, Pew Research Center objavio je rezultate istraživanja javnog mnijenja koja su ispitala mišljenja Izraelaca o ovim pitanjima.

Ankete su pokazale pad međunarodne simpatije prema Izraelu i otkrile da Netanyahuova vlada živi u nečemu što liči političkoj izolaciji. Izraelski ispitanici izrazili su zabrinutost za imidž svoje zemlje, a većina njih je rekla da ona ne uživa poštovanje u svim dijelovima svijeta. Petnaest posto njih smatra da Izrael “uopće ne uživa poštovanje”.

Što se tiče rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze nakon događaja od 7. oktobra, većina Izraelaca ga smatra “egzistencijalnom nužnošću”. Gotovo 40 posto njih smatra da je odgovor izraelske vojske bio na nivou zadatka, dok nešto više od jedne trećina smatra da je odgovor vojske bio nedostatan.

Frustracije zbog Netanyahuovog neuspjeha

Na pitanje da li je Netanyahuova vlada sposobna da ostvari svoje ciljeve u ovom ratu, 40 posto ispitanih je odgovorilo da je ona sposobna to učiniti, 27 posto pretpostavlja da je u mogućnosti ostvariti ih, dok 19 posto njih smatra da ona nije sposobna ostvariti te ciljeve, a može i potpuno pobaciti u tome.

Uprkos zbližavanju stavova Izraelaca nakon napada 7. oktobra i njihovom optimizmu da će Netanyahuova vlada postići ciljeve koje je objavila vezano za svoj rat s Palestincima u Pojasu Gaze, to ne znači da Netanyahu ima njihovu podršku. Naprotiv, frustracije zbog Netanyahuovog neuspjeha da predstavi put za izlazak iz rata sve su veće.

Ankete su pokazale jasan pad popularnosti Netanyahua, koji se našao na posljednjem mjestu ispod ministra odbrane Yoava Gallanta i lidera Partije nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza, bivšeg člana raspuštenog Ratnog vijeća. Negativan stav o Netanyahuu među Izraelcima porastao je za šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Stvar se tu nije zaustavila, pošto je popularnost premijera Benjamina Netanyahua među desničarima Izraelcima – koji su oslonac vladajuće političke koalicije – opala za 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uprkos širokoj podršci vojnom odgovoru u izraelskom društvu, postoji veliko uvjerenje u neophodnost diplomatskih napora vanjskih posrednika za okončanje rata, a 72 posto njih preferira da Sjedinjene Američke Države preuzmu ulogu ovog posredovanja, dok 45 posto njih vjeruje da se ta uloga posredovanja treba dodijeliti Egiptu.

Izvor: Al Jazeera