Vučić: Pojačana izviđačka dejstva prema Srbiji

Čelnik Srbije kaže da je primijećeno podizanje albanskih dronova iz pravca Đakovice s namjerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

Da bismo mogli sačuvati mir, moramo imati dovoljno jaku vojsku koja će odvratiti svakog potencijalnog neprijatelja, rekao je Vučić (TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da je Vojska Srbije primijetila dejstva letjelica s posadama i bez posade i dronova s izviđačkim namjerama prema Srbiji bez prelaženja granice kao i da je to pojačano iz svih smjerova.

Nakon sjednice proširenog kolegija načelnika Generalštaba u kasarni Banjica 2 Vučić je rekao da je primijećeno podizanje albanskih dronova Bayraktar iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara s namjerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

“Takođe, švedsko-nemački avioni su radili snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke”, rekao je Vučić.

Srbijanski čelnik kaže: “Nastavićemo da radimo ubrzano, da radimo više i bolje i da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja potencijalnog agresora na našu zemlju”.

Dodao je da će i namjenske fabrike morati raditi više, “a ne da se bave političarenjem”.

“Moraćemo da povećavamo ljudstvo u vojsci na pozicijama onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji u njenoj odbrani”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbija želi mir i da će ga uvijek željeti i čuvati.

“Ali, da bismo mir mogli da sačuvamo, moramo da imamo dovoljno jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja”, rekao je Vučić.

Ulaganje mnogo novca u vojsku

Dodao je da se mnogo novca ulaže u vojsku i ocijenio da su primanja vojnika “nikada veća” te da su realne plate, “40 do 50 posto veće od osnovne plate”.

“Mnogo novca država Srbije ulaže i tražimo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i za sveukupno odvraćanje agresora”.

Vučić je rekao da je sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to što je neophodno da se ispravi kao i da se analiziraju sigurnosne prijetnje i situacija u regiji.

Naveo je da ima mnogo izazova i, kako je rekao, velike snage su okupljene u regiji.

“Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji, u ovom trenutku, 4.534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupom i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji”.

“U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH, koje su pojačane nečim što je novina. To su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske. Takođe, uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije