Veliko istraživanje o mišljenju Evropljana o ratu u Ukrajini

Anketa istraživačkog centra, prvi put provedena i u Ukrajini, pokazala je da je podrška ratu i pobjedi jaka, uprkos pričama o slabljenju morala.

Ukupno 69 posto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se odbranili (EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Pregovori s Rusijom, za razliku od potpune vojne pobjede Ukrajine, u većini evropskih zemalja smatraju se najvjerovatnijim ishodom rusko-ukrajinskog rata, pokazala je anketa Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), provedena u 15 zemalja, prenosi Tanjug.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno, ne da bi se postigla potpuna pobjeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Ukrajine u budućim pregovorima s Rusijom.

ECFR je anketirao 19.566 ljudi u 15 zemalja u prvoj polovini maja 2024.

Anketa tog istraživačkog centra, prvi put provedena i u Ukrajini, pokazala je da je tamo podrška ratu i pobjedi jaka, uprkos pričama o slabljenju morala, prenosi The Guardian.

Ukupno 34 posto Ukrajinaca kaže da ima “veliko povjerenje” u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dok mu još 31 posto “prilično” vjeruje.

Na pitanje o najvjerovatnijem ishodu rata, 58 posto Ukrajinaca predviđa pobjedu Ukrajine, 30 posto je reklo da će se završiti sporazumom, a samo jedan posto očekuje da će Rusija izaći kao pobjednik. Ali većina je više voljela da ustupi teritoriju nego da se odrekne suvereniteta, definisanog pravom na pridruživanje NATO-u i EU-u.

Unutar 14 ispitanih evropskih zemalja, samo je u Estoniji preovladavalo mišljenje (38 posto) da će Ukrajina odmah dobiti rat. S druge strane, najveći broj anketiranih u Švedskoj i Poljskoj smatra da Evropa treba pomoći Ukrajini da se bori dok ne povrati svu teritoriju, dok većina u Italiji, Grčkoj i Bugarskoj misli da je loša ideja povećati snabdijevanje Ukrajine oružjem.

Većina za slanje oružja

Prema anketi, Italija je najveća evropska sila koja najmanje podržava Ukrajinu. U većini evropskih zemalja, najveći je broj onih koji su i dalje za slanje velike količine oružja Ukrajini, čak i ako se time samo jača pregovaračka pozicija Kijeva.

Istraživanje je pokazalo da u Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španiji i Švicarskoj, nedostaje nacionalni konsenzus o ratu i ulozi EU-a, a ni u jednoj zemlji nije bilo podrške za slanje trupa u Ukrajinu.

Ukupno 69 posto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se odbranila, a 75 posto njih smatra da je uloga Evropske unije pozitivna i da je članstvo u njoj neophodno za pobjedu u ratu.

Također, 88 posto anketiranih građana Ukrajine rangiralo je Veliku Britaniju kao “najpouzdaniju” u podršci Kijevu, dok je na drugom mjestu Litvanija (77 posto).

Trećina Ukrajinaca izrazila je zabrinutost da će SAD sklopiti mirovni sporazum s Rusijom bez uključivanja Kijeva.

Anketa pokazuje da francuski predsjednik Emmanuel Macron nije uspio uvjeriti Francuze da ga prate u čvršćoj proukrajinskoj poziciji. Jedna trećina ispitanika u toj zemlji je bila za podršku Ukrajini u povratku izgubljene teritorije, druga trećina podržava pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom, dok posljednja trećina nema stav.

Izvor: Agencije