Treća faza izraelskog rata u Gazi: Koji su njeni oblici i ciljevi

Očekuje se da će treća faza rata u Gazi biti poput dešavanja na Zapadnoj obali, zasnovana na racijama, ubistvima i zastrašivanju Palestinaca.

Treća faza rata ima za cilj spriječiti palestinski otpor da povrati kontrolu nad civilnim ili vojnim aspektima života u Pojasu Gaze (Reuters/Dylan Martinez)

Politički nivo vlasti u Izraelu dao je vojsci zeleno svjetlo da postepeno pređe na treću i završnu fazu rata u Pojasu Gaze, navodi Izraelska radiodifuzna korporacija koja je saopćila da će vojska nastaviti vojnu operaciju, ali u drugačijem obliku.

U Izraelu sve više procjenjuju da je vojska blizu okončanja velikih vojnih operacija u Rafahu, južnom Pojasu Gaze i povlačenja svojih trupa, ali ne i s Filadelfijskog koridora, duž egipatske granice s Pojasom Gaze, koji je dug 14 kilometara.

Prema izvještaju dopisnika Al Jazeere Eliasa Karama, izraelska vojska nastavlja bombardirati stambene trgove kako bi proširila tampon-zonu u blizini Filadelfijskog koridora, s planom da se prijelaz Rafah, koji je uništila izraelska vojska, premjesti u blizinu prijelaza Karam Abu Salem na sjecište egipatsko-izraelske granice s Pojasom Gaze.

Taj korak ima za cilj da se prijelaz Rafah stavi pod stalnu izraelsku kontrolu i opremi najnovijom opremom za nadzor i praćenje, dok procjene pokazuju da izraelska vojska želi pooštriti kontrolu nad regijom na najmanje šest mjeseci kako bi otkrila i uništila strateške tunele otpora.

S druge strane, okupacijska izraelska vojska je uspostavila vojne kasarne za svoje vojnike na koridoru Netzarim radi pokretanja operacija i napada, kao i brzog kretanja od područja Nahal Oz do obale Sredozemnog mora, uz kontrolu kretanja Palestinaca između dva dijela Pojasa.

Forma treće faze

Očekuje se da će treća faza rata imati oblik munjevitih i koncentriranih operacija na određenim područjima, u pokušaju preslikavanja modela Zapadne obale, zasnovanog na racijama, ubistvima i zastrašivanju.

Ova faza ima za cilj spriječiti palestinski otpor da povrati kontrolu nad civilnim ili vojnim aspektima života u Pojasu Gaze, a prema izraelskim procjenama može potrajati mjesecima ili čak godinama.

Prema ovom scenariju, izraelska vojska će izbjeći da svoje snage trajno ostavi unutar Pojasa Gaze koje bi postale laka meta za snajperske napade i iscrpljivanje od otpora. To je ekonomski za Tel Aviv isplativije od opcije nametanja direktne vojne vladavine, kojoj se protive ministar odbrane Yoav Gallant i načelnik Generalštaba Herzi Halevy.

U slučaju uspostavljanja neposredne vojne vlasti u Gazi, Izraelu bi bilo potrebno oko šest milijardi dolara godišnje za trajno održavanje dvije vojne divizije u Gazi.

Ostali ciljevi i strahovi

Među ciljevima na koje Tel Aviv računa u okončanju operacije u Rafahu i prelasku u treću fazu rata je i mogućnost postizanja političkog rješenja s libanskim Hezbollahom, kako bi dvije strane izbjegle širenje obima sukoba na granici i ulazak u potpuni rat.

Ali postoje i strahovi od treće faze, koji ukazuju na mogućnost da će okončanje velikih vojnih operacija u Gazi dovesti do zamrzavanja pregovaračkog procesa o izraelskim zarobljenicima “i to pitanje, možda, gurnuti u zaborav”.

Izvor: Agencije