Tajvan optužio Kinu za zapljenu ribarskog broda

Tajvan zahtijeva od Pekinga da oslobodi posadu i brod zaplijenjen izvan tajvanskih voda u blizini otočja Kinmen.

Tajvan će komunicirati sa Kinom i pozvati je da pusti ribare što je prije moguće [I-Hwa Cheng/ AFP]

Službenici Kineske obalne straže zaplijenili su tajvanski ribarski brod i usmjerili ga u luku u kontinentalnoj Kini, objavio je Tajvan, pozivajući Peking da oslobodi brod i njegovu šesteročlanu posadu.

Taj je potez došao kasno u utorak u trenutku kada je Kineska obalna straža pojačala patrole oko tajvanskih otoka Kinmen nakon niza smrtonosnih ribolovnih nesreća, od kojih je jedna dovela do ogorčene razmjene krivice između dvije strane.

Tajvanska obalna straža rekla je da je tajvanski brod lovio lignje izvan voda pod kontrolom Taipeija kod otoka Kinmen kada su se na njega ukrcali pripadnici Kineske pomorske uprave, koji su bili na dva broda.

Kinmen se nalazi pored kineskih gradova Xiamen i Quanzhou, otprilike pet kilometara od kineskog kopna.

Tajvanski brod je bio u plovidbi tokom perioda zabrane ribolova u Kini, rekla je obalna straža, dodajući da će Tajvan komunicirati s Kinom i pozvati ih da puste ribare što je prije moguće.

Kineski ured za poslove s Tajvanom nije odmah komentirao.

Kina gleda na demokratski Tajvan kao na svoju teritoriju i pojačala je pritisak na Taipei otkako je predsjednik William Lai Ching-te preuzeo dužnost u maju, kojeg Peking optužuje da je “separatista”.

Tajvanska obalna straža rekla je da je poslala dva patrolna broda “da pokušaju spasiti” ribarski brod, zajedno sa trećim za pomoć, ali su jedan “blokirali” brodovi kineske obalne straže.

Potjera zaustavljena

“Zahtijevali smo hitno oslobađanje našeg ribarskog broda. Kineska strana nam se, također, javila tražeći da se ne miješamo”, rečeno je.

“Kako bismo izbjegli eskalaciju sukoba, odlučili smo zaustaviti potjeru”, rekla je obalna straža, dodajući da je ribarski brod odveden u kinesku luku Weitou.

Na brodu je bilo šest članova posade, uključujući kapetana i nekoliko radnika migranata iz Indonezije, prema službenoj tajvanskoj centralnoj novinskoj agenciji.

Zamjenik glavnog direktora Uprave Tajvanske obalne straže Hsieh Ching-chin rekao je novinarima u Taipeiju da bi Kina trebala objasniti zašto je zaplijenila brod i istaknuo da su u prethodnim slučajevima ribari bili pušteni nakon što su platili kazne kada su radili tokom sezone zabrane ribolova u Kini.

Tajvanski ribarski brodovi moraju podići nivo pripravnosti, a obalna straža će, također, pojačati svoje patrole, dodao je.

Nije neuobičajeno da Tajvan i Kina jedni drugima zadrže ribarske brodove. Ove godine, Tajvan je zadržao pet takvih brodova iz Kine, pokazuju podaci tajvanske obalne straže.

Kineski brodovi pomorske policije i obalne straže redovno djeluju oko Kinmena od februara, nakon što su dva kineska ribara umrla, pokušavajući pobjeći od tajvanske obalne straže.

Izvor: Agencije