Šestero poginulih u uraganu Beryl na Karibima

Oluja je pustošila grenadske otoke Carriacou i Petite Martinique, uništavajući kuće i prekidajući električne i komunikacijske vodove.

Evakuirane osobe s otoka Union stižu u Kingstown, St. Vincent i Grenadini [Lucanus Ollivierre/AP]

Šestero je ljudi poginulo na jugoistoku Kariba kad je uragan Beryl, najjači te vrste ikad zabilježen u ovo doba godine, napravio pustoš širom nekoliko otoka, prenosi Hina.

Beryl, koji je u ponedjeljak navečer privremeno podignut na “potencijalno katastrofalnu” kategoriju 5, odnosno najviši nivo, od tada je malo oslabio, rekao je Nacionalni centar za uragane (NHC) u utorak poslijepodne, prenosi agencija dpa.

S maksimalnim vjetrovima od 250 kilometara na sat Beryl je sada ponovno u kategoriji 4, iako je malo ispod praga od 251 km/h za kategoriju 5, prema NHC-u.

Beryl je u ponedjeljak ujutro zahvatio kopno na jugoistočnom karipskom otoku Carriacou, koji je dio Grenade, kao uragan 4. kategorije.

Oluja je pustošila grenadske otoke Carriacou i Petite Martinique, uništavajući kuće i prekidajući električne i komunikacijske vodove.

Obilnim kišama i jakim vjetrovima pogođene su susjedne otočne države, među kojima su i države Sveti Vincent i Grenadini te Sveta Lucija.

Najgore nije još gotovo

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva od uragana porastao je na šest, s tri prijavljena u Grenadi, dva u Venecueli i jedan u Svetom Vincentu i Grenadinima.

Oluja je posebno teško pogodila državu Sveti Vincent i Grenadine, rekao je premijer Ralph Gonsalves.

“Uragan je došao i prošao, a za sobom je ostavio veliko razaranje”, rekao je. Na jednom otoku u Grenadinskom arhipelagu, otoku Unionu, 90 posto domova “teško je oštećeno ili uništeno”, dodao je.

“Pozivam sve Jamajčane da naprave zalihe hrane, baterija, svijeća i vode. Osigurajte svoje važne dokumente i uklonite sva stabla ili predmete koji bi mogli ugroziti vašu imovinu”, rekao je jamajčanski premijer Andrew Holness na X-u.

“Svako, uključujući one koji žive sami, trebao bi sada poduzeti ove potrebne korake”, napisao je. “Bolje je biti spreman nego žaliti što se nisi pripremio.”

Glasnogovornik UN-a Stephané Dujarric rekao je novinarima u New Yorku da će sedam agencija sa sjedištem u Grenadi i devet u Svetom Vincentu i Grenadinima “biti pojačano dodatnim timovima UN-a za hitne slučajeve sljedećih dana”.

“Logistika će biti otežana, s obzirom na raspršenost otoka, oštećenu infrastrukturu i ograničenu dostupnost”, rekao je.

Najgore, možda, još nije gotovo jer se očekuje da će Beryl donijeti “po život opasne vjetrove i olujne valove na Jamajku u srijedu i na Kajmanske otoke u srijedu navečer i u četvrtak”, prema najnovijem upozorenju NHC-a.

Izvor: Agencije